Nu dat AI overal in toegepast wordt, is het geen verrassing dat Raspberry Pi en hun vrienden bij Sony in die ontwikkeling voorop lopen. Op de Embedded World 2024, hebben zij een cameramodule onthuld met ingebouwde AI. En ja, het maakt niet uit op welke Raspberry Pi je hem aansluit, de verwerking gebeurt intern, op het board van de Raspberry Pi AI Camera zelf. En het board is niet groter dan dat van de vorige Raspberry Pi Camera Modules.
 
Raspberry Pi AI Camera Module
De Raspberry Pi AI Camera, hier in een 3D-geprinte houder, op een statief.

Het hart van de module is Sony’s innovatieve IMX500-sensor, die uitblinkt met zijn 12MP intelligent vision sensor en geïntegreerde low-power AI-processing, waarbij een grote verscheidenheid aan neurale netwerkmodellen rechtstreeks op het apparaat zelf kunnen draaien.

Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Artificial Intelligence!

Wat kan de AI Camera allemaal?

Tot zijn belangrijkste eigenschappen behoren de mogelijkheid om op maat gemaakte TensorFlow-modellen te importeren, een voorgeïnstalleerd MobileNet machinevision-model (een model dat open source is gemaakt door Google), een 76-graden gezichtsveld, en handmatige scherpte-instelling. Bij de camera-module worden ook nog 200mm-kabels geleverd, zodat hij geschikt is voor alle Raspberry Pi-CSI-aansluitingen.
 
Raspberry Pi AI Camera recognizing a Human Frame
De demo, die draaide op een Raspberry Pi Zero, was heel goed in staat om mijn gezette gestalte te
detecteren, alsmede die van verschillende andere bezoekers bij de stand, met meerdere frames per seconde.

Voordelen

Deze combinatie van highres-beelden en AI-mogelijkheden direct op de sensor biedt aanzienlijke energiebesparingen, terwijl de verwerkingssnelheid voor edge IoT-toepassingen verhoogd wordt. De Raspberry Pi AI Camera zal ons naar verwachting toegankelijke en krachtige edge-computingapparatuur opleveren, geschikt voor alles van eenvoudige hobbyprojecten tot complexe industriële oplossingen.
 
The AI camera mounted on Raspberry Pi Zero
De Raspberry Pi AI Camera module bevestigd aan een Raspberry Pi Zero.

Voor onze makers betekent dit dat ze realtime AI-verwerking kunnen gebruiken, de belasting van de hoofdprocessor kunnen verlagen, en de weg kunnen banen naar een menigte van real-world toepassingen in AI-vision. Hoewel nog niet officieel aangekondigd, was dit product al te zien op de Embedded World 2024 — er is nog geen nieuws over prijs of verkrijgbaarheid, dus houd onze website in de gaten voor verdere updates en details over de verkrijgbaarheid.

Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Raspberry Pi!


Vertaling: Jan Mulder