Zelfs al heb je een geavanceerde logic analyser en ben je helemaal vertrouwd met het gebruik ervan, toch zul je die niet snel inzetten voor het debuggen van eenvoudige schakelingen zoals uitbreidingskaarten voor de Arduino of de Raspberry Pi. Dan komt de Beep van pas.

Natuurlijk kun je ook een gewone digitale multimeter gebruiken, maar het is heel lastig om steeds naar het display te moeten kijken. En het wordt nog moeilijker als je tegelijk een testpen op een meetpunt in de schakeling moet houden. Staat er nu nul op het display door- dat het gemeten signaalniveau laag is, of komt dat doordat de testpen van het contact gegleden is? Om van dit soort ellende verlost te zijn, hebben we deze logicatester ontwikkeld.

Het geluid van logica
De ‘Beep’, zoals we onze logicatester genoemd hebben, is een eenvoudig hulpmiddel dat met geluid signaalniveaus weergeeft, zodat je niet hoeft op te kijken van je werk. De Beep geeft een geluid met een lage frequentie als het te onderzoeken signaal een laag niveau heeft en met een hoge frequentie als het niveau hoog is. Als het te onderzoeken signaal ongedefinieerd is, omdat het tri-state is (hoogohmig), of omdat het een niet-aangesloten ingang is, of omdat het een open-collector uitgang is waarvan de pullup- weerstand ontbreekt, dan geeft de Beep geen geluid. Veel schakelingen hebben ook signalen die (heel) vaak van niveau veranderen, vaak zelfs sneller dan het menselijk gehoor kan bijhouden, dus maakt de Beep ook dat hoorbaar.

Figuur 1: Schema van de Beep. R7 is nul ohm en is gewoon een draadbrug.