Na het uitbrengen van de twee gloednieuwe UNO R4 boards, nog maar een paar weken geleden, lanceert Arduino nu wederom een ander board: de Nano ESP32. Dit nieuwe bordje is gebaseerd op de ESP32-S3 van Espressif, beschikt over 2,4 GHz, 802.11 b/g/n wifi en long-range Bluetooth 5 (LE) connectiviteit, en heeft de afmetingen van een Nano.
Na het uitbrengen van de twee gloednieuwe
UNO R4 boards, nog maar een paar weken geleden, lanceert Arduino nu wederom een ander board: de Nano ESP32. Dit nieuwe bordje is gebaseerd op de ESP32-S3 van Espressif, beschikt over 2,4 GHz, 802.11 b/g/n wifi en long-range Bluetooth 5 (LE) connectiviteit, en heeft de afmetingen van een Nano.
ESP32-S3 met Nano afmetingen
De
Nano ESP32 is niet het eerste Arduino board met een processor van Espressif, maar deze keer heeft hij wel de hoofdrol, en is dus niet alleen maar een draadloze communicatiemodule die een andere MCU ondersteunt. De Nano ESP32 is de ESP32-S3 (zij het verborgen in een u-blox NORAW106-10B module). Er zijn geen sensoren of andere MCU's aan boord, alleen een 16 MB SPI Flash geheugen-IC en een USB-C poort met spanningsregelaar.
AIoT en IoT
De ESP32-S3 combineert een dual-core XTensa LX7 MCU, die draait op maximaal 240 MHz, met 512 KB SRAM en natuurlijk draadloze connectiviteit. Hij is krachtiger dan de ESP32. Het MCU bevat ook ondersteuning voor vectorinstructies, die versnelling bieden voor neurale netwerkcomputing en signaalverwerking, waardoor het een geweldig apparaat is voor AIoT en IoT toepassingen.
Arduino gaat op de MicroPython toer
Ondanks dat het MCU al deze rekenkracht biedt, lijkt Arduino zich vooral op MicroPython te richten met het Arduino Lab voor MicroPython, en met een speciaal MicroPython installatietool. Natuurlijk is de klassieke Arduino programmering ook mogelijk. De Arduino IDE 2 biedt plug-and-play ondersteuning en zelfs foutopsporing zonder daarvoor externe hardware nodig te hebben. De officiële ESP32-core voor Arduino kan ook worden gebruikt, en het bordje is compatibel met de Arduino IoT Cloud.
Vervang je oude Nano door een Nano ESP32
Het nieuwe Arduino Nano board is ook een van de goedkoopste Nano bordjes, alleen de Nano Every is goedkoper. Met een prijs van minder dan € 22 betekent dit dat de
Nano ESP32 een interessante upgrade mogelijkheid biedt voor oudere systemen op basis van de klassieke
Nano, met nu dan ook USB-C, een bredere range qua ingangsspanning, draadloze opties, en natuurlijk veeeeeeel meer rekenkracht.