Clever en eigenwijs USB-scoopje

De meeste USB-oscilloscopen zijn ontworpen voor gebruik in combinatie met een Windows- of Linux-PC. De SmartScope vormt daarop een uitzondering, deze werkt net zo goed met een Android-tablet, een iPad of een OS X systeem. De software is bovendien zodanig opgezet dat de gebruikersinterface op alle platforms identiek is. We gingen er mee aan de slag op een PC en een tablet. 

Er zijn in Elektor al heel wat (USB) oscilloscopen beschreven en getest, maar in het geval van SmartScope gaat het toch wel om een meetapparaat dat op verschillende punten duidelijk afwijkt van de concurrentie, zowel qua hardware als software. Voordat we de SmartScope nader bekijken, gaan we eerst even terug naar het ontstaan van dit project.

Geschiedenis

Elektronicus Riemer Grootjans was na de aanschaf van verschillende USB-scoopjes voor werk en hobby niet zo tevreden met deze producten en begon na te denken over een eigen ontwerp dat wel alles had wat hij van een USB-scoopje verwachtte: veelzijdig, mobiel, gemakkelijk uitbreidbaar en met een intuïtieve bediening. Samen met twee vrienden begon hij met de ontwikkeling van de SmartScope en zette hiervoor een Kickstarter-campagne op. In een maand tijd haalde hun bedrijfje LabNation dik $ 300.000 op, genoeg om van start te gaan met de productie. Gedurende de daarop volgende maanden moest er nog heel hard gewerkt worden. Het ontwerp van de hardware was vóór de kickstarter-campagne weliswaar al klaar, maar er bleek zoveel vraag te zijn naar een sample-buffer in de hardware dat besloten werd een compleet nieuw ontwerp te maken. Dat lukte na veel slapeloze nachten en einde 2014 hadden alle 1500 backers hun SmartScope ontvangen (de productie was gestart in augustus 2014).