Tektronix Epic Oscilloscopes
Weinig bedrijven hebben de wereld van meettechnologie en elektronica zo gevormd als Danaher en Tektronix. Met "Tektronix Epic Oscilloscopes" is nu een boek beschikbaar dat de geschiedenis van de Tektronix oscilloscoop vanaf het begin met buizen tot vlak voor de introductie van de TDS-serie op een visueel verfijnde manier probeert te presenteren.
De auteur Giovanni Becattini kan putten uit een schat aan meetinstrumenten die hij in zijn privécollectie heeft.
Het visueel zeer aantrekkelijke ontwerp van het leerboek zou ook kunnen doorgaan voor een kunstboek wat betreft de kwaliteit van het drukwerk. Becattini begint zijn beschouwingen met de volledig op buizen gebaseerde 500-serie.
Naast historische beschouwingen over de rol van de verschillende gepresenteerde meetinstrumenten zijn er uitstekende foto's die de unieke charme van buizenelektronica proberen te bewaren voor de volgende generatie.
Aufgrund der schon in der Einleitung erwähnten Sammlung Becattini reichert das Werk die Präsentation der (liebenswerten) Oszilloskop-Dinos sowohl mit Anekdoten als auch mit Berichten aus der Praxis an, die das Am-Leben-Halten der Geräte erheblich erleichtern.
Van keramische strip tot printplaa
Na de experimenten en beraadslagingen over de buizenklassiekers richtte Becattini zijn aandacht op de 400-serie. Zijn verhaal over hoe een technicus van Tektronix op bezoek bij IBM de aanzet gaf tot de Tektronix 435A is bijna legendarisch en tot tranen ontroerend.
Naast verhalen over dimensionering – de oscilloscoop moest passen onder een van de vliegtuigstoelen die destijds werden gebruikt – gaat Becattini ook uitgebreid in op het onderwerp componentkeuze. Naast gedachten over de vergulde printplaten van die tijd, kan de lezer zich ook verheugen op een presentatie van nieuwe componenten of componenten die op de markt beschikbaar waren gekomen, die Tektronix gebruikte in de 400-serie om de prestatieparameters van de oscilloscopen te verhogen.
Het belang van de serie – de 465 en 475 zijn ook bijzonder relevant – is vandaag de dag nog steeds zeer belangrijk als het gaat om de concepten, waardoor het historische overzicht ook helpt om de interactie met moderne apparaten te verbeteren.
Welkom in de wereld van mainframe-oscilloscope
In een verrassend aantal bedrijven vindt men tegenwoordig nog "mainframe systemen" van Tektronix. In de context van "Tektronix Epic Oscilloscopes" zijn dit echter geen computers, maar "uitbreidbare oscilloscopen" – hier is vooral de 7000-serie bekend, die naast een 1 GHz analoge oscilloscoop ook diverse componententesters en zelfs spectrumanalyser plug-in units kan herbergen (en dat vandaag de dag nog steeds doet in laboratoria).
Naast een bespreking van de gebruikte mechanische en andere elementen geeft Becattini in deze sectie een gedetailleerde lijst van bijzonder interessante insteekmodules. Door de modulaire architectuur die in de inleiding van deze sectie wordt genoemd, zijn de insteekmodules soms interessanter dan de mainframes die als "dragers" worden gebruikt.
Het tijdperk van modulaire oscilloscopen zag de introductie van de 11000-serie, aanvankelijk bekend als de 7K-Plus – vooral in de verdere ontwikkelingen CSAxxx zijn dit apparaten die nog steeds in veel laboratoria te vinden zijn.
Becattini slaagt er hierin om de magie van deze vroege digitale geheugenoscilloscopen op fascinerende wijze vast te leggen. Naast een gedetailleerde bespreking – inclusief een vermelding van de HP 1980, die een schok veroorzaakte bij Tektronix – kan de lezer zich verheugen op uitstekend voorbereide schermafbeeldingen en zelfs gedachten over hoe men schermopnamen van de oudjes kan maken met moderne technologie.
2400 tot het end
Het logische laatste deel van dit werk gaat dan over de 2400-serie: dit zijn weer draagbare en niet-modulaire oscilloscopen die tot de introductie van de TDS-serie op de markt waren en vandaag de dag nog steeds erg gewild zijn op de tweedehandsmarkt.
Becattini gebruikt een tweedelige aanpak voor de presentatie: het eerste hoofdstuk bespreekt de verschillende analoge oscilloscopen, terwijl het tweede hoofdstuk de digitale geheugenvarianten behandelt.
Het "meest uitgebreide" deel van "Tektronix Epic Oscilloscopes" geeft een algemeen beeld van de innovaties die Danaher en Tektronix in deze apparaten hebben gestopt. Ook hier helpen uitgebreide reparatierapporten voorkomen dat men bij het zelf diagnosticeren van problemen helemaal opnieuw moet beginnen.
Een ideaal cadeauboek
Giovanni Becattini heeft een uitstekend leerboek geproduceerd dat in veel opzichten ongeëvenaard is in de elektronicaboekenmarkt. Zowel de uitstekende drukkwaliteit als de fascinerende en gedetailleerde inhoud maken dit boek tot een ideaal geschenk. Bovendien zegt Kane: "Wie het verleden beheerst, heeft de macht over de toekomst. Wie de toekomst in handen heeft, verovert het verleden".
Iedereen die bekend is met de ontwikkeling van Tektronix oscilloscopen in het pre-TDS tijdperk zal goed uitgerust zijn om de "moderne trends" in de metrologiemarkt te begrijpen die nu door andere bedrijven worden aangedreven.
Vertaling: Willem den Hollander