3D-printen heeft zijn fans van het eerste uur, de pioniers van het PLA. U hebt vast weleens van die liefhebbers van extrusie en andere fijnproevers ontmoet. Vaak kunnen ze eindeloos praten over verschillende soorten filament en over de fijne kneepjes van het slicen.

Een wonder van techniek? Of flauwekul?

3D-printen heeft ook zijn tegenstanders, sommigen zijn daar behoorlijk fanatiek in. Dat geldt niet voor mij, maar ik kan niet ontkennen dat ik lange tijd mijn twijfels heb gehad over 3D-printen, om niet te zeggen dat ik er wantrouwend tegenover stond. Geldt dat ook voor u?
In de loop der jaren, en vooral sinds er in de webshop van Elektor 3D-printers worden aangeboden, zijn mijn twijfels langzamerhand veranderd in bewondering. En dan heb ik het niet over de spectaculaire creaties die gemaakt worden op professionele 3D-printers. Nee, ik heb het eerder over de buitengewone vindingrijkheid van de maker-community, en over de resultaten die ze online delen.

13 tips die ik had willen weten, voordat ik begon

Daarom presenteer ik deze week in de rubriek Elektor TV een video waarin de auteur uitlegt dat zelfs hij enkele jaren geleden neerkeek op 3D-printen. Maar nu laat Marius Homberger in een goedgevuld kwartier zien welke tamelijk bescheiden creaties hem enorm helpen in zijn timmerwerkplaats en zelfs bij zijn metaaldraaibank. Op het eerste gezicht zijn die niet zo bijzonder maar het is een mooie verzameling van verschillende accessoires, die allemaal heel effectief blijken te zijn. En let ook op hoe zorgvuldig hij te werk gaat!
 

Het lijdt geen twijfel dat aan deze schijnbaar moeiteloze demonstratie vele uren van experimenteren zijn voorafgegaan. Daarom bied ik u ook, als extra, een tweede video aan, waarvan de titel zo duidelijk is, dat ik hem niet hoef toe te lichten: 3D-printen: 13 tips die ik had willen weten, voordat ik begon (3D Printing: 13 Things I Wish I Knew When I Got Started). Tout un programme.