50 Gbit/s zonder koeling
In databanken wordt steeds meer data opgeslagen om die te analyseren („Big Data“ noemen we dat). Daarnaast zijn HD-video en het Internet of Things heel populair. Dat vraagt allemaal om steeds hogere communicatiesnelheden in netwerken. Maar het gaat niet alleen om de pure snelheid.
In databanken wordt steeds meer data opgeslagen om die te analyseren („Big Data“ noemen we dat). Daarnaast zijn HD-video en het Internet of Things heel populair. Dat vraagt allemaal om steeds hogere communicatiesnelheden in netwerken. Maar het gaat niet alleen om de pure snelheid. Als delen van de apparatuur sterk gekoeld moeten worden, dan gaat dat gepaard met grote kosten en een ongunstige milieubalans.
Tegen die achtergrond is het volgende succesverhaal van de University of Illinois heel opmerkelijk: Een groep onderzoekers onder leiding van Professor Milton Feng is erin geslaagd, data met een snelheid van 50 Gbit/s foutloos over te dragen via een glasvezel bij een temperatuur van 85 °C. Daardoor is een actieve koeling van de componenten niet meer nodig. Dit opent ook heel nieuwe toepassingsgebieden van glasvezelcommunicatie, bijvoorbeeld in vliegtuigen. Bij kamertemperatuur kan de datasnelheid zelfs worden opgevoerd tot 57 Gbit/s. De wetenschappers hebben gebruik gemaakt van een VCSEL-halfgeleiderlaser als lichtbron.
Meer informatie:
https://news.illinois.edu/blog/view/6367/341965
Tegen die achtergrond is het volgende succesverhaal van de University of Illinois heel opmerkelijk: Een groep onderzoekers onder leiding van Professor Milton Feng is erin geslaagd, data met een snelheid van 50 Gbit/s foutloos over te dragen via een glasvezel bij een temperatuur van 85 °C. Daardoor is een actieve koeling van de componenten niet meer nodig. Dit opent ook heel nieuwe toepassingsgebieden van glasvezelcommunicatie, bijvoorbeeld in vliegtuigen. Bij kamertemperatuur kan de datasnelheid zelfs worden opgevoerd tot 57 Gbit/s. De wetenschappers hebben gebruik gemaakt van een VCSEL-halfgeleiderlaser als lichtbron.
Meer informatie:
https://news.illinois.edu/blog/view/6367/341965