Als jarenlange partners van Arduino zijn we bij Elektor verheugd om opwindend nieuws met onze gemeenschap te delen: Arduino heeft de bèta release aangekondigd van zijn eerste Cores die gebouwd zijn op ZephyrOS. Dit markeert een cruciale stap in Arduino's overgang weg van Mbed OS, een bekend realtime besturingssysteem (RTOS) dat lange tijd embedded ontwikkeling heeft ondersteund.

Mbed OS, ontwikkeld door ARM, heeft gezorgd voor een robuuste abstractielaag voor microcontroller-gebaseerde toepassingen, waardoor snellere ontwikkeling mogelijk was met zijn uitgebreide bibliotheken en realtime functies. Echter, na de beslissing van ARM om Mbed OS af te schaffen – gepland om het einde van zijn levensduur te bereiken in juli 2026 – begon Arduino alternatieven te zoeken. Afgelopen juli onthulde Arduino zijn plan om ZephyrOS te gaan gebruiken, een modern RTOS met geavanceerde mogelijkheden en een levendig open-source ecosysteem.

In het Arduino ecosysteem is elk board gekoppeld aan een Core, die de Arduino programmeertaal implementeert voor zijn specifieke microcontroller. Terwijl veel boards, zoals die in de UNO, MKR en Nano families niet beïnvloed worden door deze verschuiving, hebben boards zoals de GIGA, Nano 33 BLE, Nano RP2040 Connect, Portenta, Nicla en Opta vertrouwd op Mbed OS. De overgang van deze Cores naar ZephyrOS zorgt voor voortdurende ondersteuning en introduceert krachtige nieuwe functies.

ZephyrOS is een RTOS van de volgende generatie, ontworpen voor flexibiliteit, schaalbaarheid en hoge prestaties. Het modulaire ontwerp en de mogelijkheden voor realtime scheduling maken het ideaal voor moderne embedded systemen. Ontwikkelaars die gebruik maken van de nieuwe Arduino Cores gebouwd op ZephyrOS zullen profiteren van functies zoals dynamisch laden van sketches, threading en inter-proces communicatie. Met name de integratie tussen Arduino en ZephyrOS zorgt ervoor dat deze verbeteringen gebruiksvriendelijk blijven, met behoud van de intuïtieve ontwikkelervaring waar Arduino bekend om staat.

Deze samenwerking biedt ook praktische voordelen: snellere compilatietijd, kleinere binaries en toegang tot het rijke bibliotheekecosysteem van Zephyr. Arduino’s GitHub repository biedt alle bronnen die ontwikkelaars nodig hebben om aan de slag te gaan, inclusief installatie-instructies en technische documentatie.

We moedigen onze gemeenschap aan om deze bètaversie te verkennen en feedback te geven via de GitHub Issues-pagina van Arduino. Uw inbreng kan enorm helpen om de toekomst van Arduino-ontwikkeling vorm te geven. Met deze overgang naar ZephyrOS zijn we verheugd om te zien dat Arduino een moderne en toekomstbestendige aanpak omarmt. Het is tijd om uw Arduino-boards af te stoffen, in dit spannende nieuwe hoofdstuk te duiken en te beginnen met experimenteren! Bekijk ook zeker ons artikel Aan de slag met het Zephyr RTOS. Vergeet niet om uw werk te delen met de community op het Elektor Labs platform – we willen graag zien wat u maakt.

Bron van miniatuurafbeelding: Arduino.