Op zoek naar project voor een weerstation? Dit voorbeeld belicht een op de ESP32 gebaseerd weerstation dat belangrijke weergegevens zoals temperatuur, windsnelheid en -richting, vochtigheid, luchtdruk en neerslag meet en de data online beschikbaar stelt.

Weerstation-circuit

"Het weerstation is gebouwd rond de ESP32 Pico Kit V4 (zie schema), die alle noodzakelijke taken uitvoert," leggen de Elektor-engineers uit die aan het project hebben gewerkt. "Om het aansluiten van de sensoren en de montage in een waterdichte behuizing (een Fibox PC 100/60 HT) wat eenvoudiger te maken, hebben we een carrier-board ontworpen. De wind- en regensensoren worden op het carrier-board aangesloten via RJ45-connectoren, terwijl de BME280- en SDS011-sensoren worden aangesloten via JST XH-connectoren. De BME280-sensor gebruikt de I2C-bus en de SDS011-sensor gebruikt een UART-poort. We hebben ook twee extra poorten op het board geïmplementeerd om aanvullende sensoren (of andere sensoren) of randapparatuur te kunnen uitlezen. De eerste extra poort bestaat uit een Grove I2C-connector voor Grove-modules van Seeed Studio. De tweede is een FTDI-poort die een UART-verbinding uitvoert."
 
Het prototype past perfect in de gekozen behuizing.
Dit zijn de mogelijkheden en functies van het station:
 
  • Meet temperatuur, windrichting en windsnelheid, vochtigheid, luchtdruk en neerslag
  • Optionele sensor voor fijnstof, Nova Fitness SDS-011
  • Extra poorten voor Grove-sensoren of andere apparaten
  • Ondersteunt Thingspeak en senseBox
  • Kan geconfigureerd worden op de interne webpagina van de ESP32
  • Werkt op een zonnepaneel, 12V batterij en/of 8-28 V DC-adapter
 
De print

Weerstation: configureren

Je kunt het station configureren via een webpagina die rechtstreeks door de ESP32 wordt gehost. Bij het opstarten probeert de ESP32 verbinding te maken met het ingestelde netwerk en als dat niet lukt, start hij automatisch een webserver om de configuratiepagina te hosten. Je kunt de server ook handmatig starten door op de knop op het board te drukken bij het inschakelen of door op de EN-knop van de ESP32 te drukken. Als er 10 minuten lang geen actie wordt ondernomen op de configuratiepagina, zal de ESP32 opnieuw opstarten en verbinding maken met het netwerk, maar dit kun je voorkomen door de knop ingedrukt te houden of door het te omzeilen. Op de configuratiepagina kun je de huidige metingen bekijken, inclusief de batterijspanning, en de netwerk- en uploadinstellingen aanpassen. De netwerkinstellingen omvatten de SSID, die je kunt kiezen uit een lijst, en het wachtwoord. De uploadinstellingen bestaan uit het invoeren van de benodigde API-sleutels voor Thingspeak en senseBox, en het instellen van het uploadinterval.

Weerstation: installatie

Het originele project

Het artikel, “ESP32 Weather Station: Sensordata online uitlezen," werd gepubliceerd in Elektor 1/2019. Het artikel is gratis te downloaden gedurende tenminste twee weken na publicatie van dit nieuwsitem. Veel plezier!


Noot van de uitgever: Dit artikel werd voor het eerst gepubliceerd in ElektorMag 1/2019. Houd er rekening mee dat sommige componenten, producten (zoals prints) en links mogelijk niet meer beschikbaar zijn. We zijn echter van mening dat de educatieve inhoud waardevol blijft en hopen dat het je inspireert om nieuwe projecten te starten.