Wil jij weten of er schadelijke stofjes in de lucht zitten van jouw woonkamer, of maak je je zorgen over stank of geluidsoverlast? Dan zal de beursgadget van vakbeurs World of Industry, Technology & Science 2024 je zeker aanspreken. De Omgevingsmonitor monitort de temperatuur, luchtvochtigheid, geluid en fijnstof in de omgeving. In dit artikel vertellen we je over de componenten die zijn gebruikt en welke functie deze componenten vervullen.

Het brein van de Omgevingsmonitor

De Omgevingsmonitor maakt gebruik van een krachtige microcontroller (STM32L072RZT6TR) die de verzamelde gegevens verwerkt en analyseert. Deze microcontroller is geprogrammeerd om de informatie te filteren en te interpreteren, zodat gebruikers eenvoudig inzicht krijgen in de data via een gebruiksvriendelijke interface.

De STM32L072RZT6TR is een energiezuinige microcontroller uit de STM32L0-serie van STMicroelectronics. Deze microcontroller is bijzonder geschikt voor toepassingen die afhankelijk zijn van batterijvoeding, zoals omgevingsmonitoring, vanwege zijn lage stroomverbruik en uitgebreide functionaliteit.


 

Zelfvoorzienend

De Omgevingsmonitor opereert volledig zelfstandig door gebruik te maken van een zonnepaneel in combinatie met een batterij, beiden gesponsord door Elincom Electronics. Door deze toepassing functioneert de monitor  onafhankelijk van externe stroombronnen. Het zonnepaneel genereert elektriciteit, die wordt opgeslagen in de batterij, zodat de monitor zelfs op minder zonnige dagen en 's nachts blijft werken. Dit zorgt niet alleen voor een lagere ecologische voetafdruk, maar ook voor een betrouwbare en constante werking van de Omgevingsmonitor, ongeacht de omstandigheden.

De Omgevingsmonitor meet met intervallen, waardoor het stroomverbruik wordt beperkt. Dit stelt de monitor in staat om efficiënt gegevens te verzamelen zonder continu energie te verbruiken, wat bijdraagt aan duurzamer energiegebruik. Wil je toch continu meten? Dan kan de Omgevingsmonitor via de USB-C poort (gesponsord door Phoenix Contact) aangesloten worden op netstroom voor een continue stroomvoorziening.

Snelle indicatie

De LED-lampjes op de Omgevingsmonitor geven belangrijke indicaties weer. Dankzij deze LED-lampjes zie je in één oogopslag de omgevingsstatus. Voor meer uitgebreide waarnemingen verzamelt de Omgevingsmonitor data die vervolgens naar het softwareplatform wordt verzonden, waar we in een eerder artikel al meer over hebben verteld. Op deze manier kunnen gebruikers de informatie gemakkelijk analyseren en monitoren.

De Omgevingsmonitor kan eenvoudig handmatig worden bediend met behulp van de drukknoppen. Deze knoppen, gesponsord door Würth Elektronik, stellen gebruikers in staat om snel en gemakkelijk verschillende handelingen uit te voeren, zoals het aanpassen van instellingen of het starten van bepaalde functies. Bovendien kunnen de drukknoppen worden gebruikt om de monitor te resetten en nieuwe programma-instellingen te configureren. Dit biedt gebruikers directe en flexibele controle over de werking van de Omgevingsmonitor.

Door weer en wind

De componenten komen samen op de printplaat (PCB). Deze PCB, gesponsord door Eurocircuits, speelt een cruciale rol, omdat het de verbinding vormt tussen de verschillende sensoren en systemen die bijdragen aan het monitoren van de omgeving. De assemblage van de PCB wordt verzorgd door Contecto, een bedrijf dat bekendstaat om zijn uitstekende assemblagediensten.

De Omgevingsmonitor heeft te maken met wisselende weersomstandigheden, wat kan leiden tot slijtage en schade aan de componenten. Daarom wordt de printplaat (PCB) door Makso Assemblage gecoat met een beschermende coating. Deze coating zorgt ervoor dat de PCB beter bestand is tegen vocht, stof en andere omgevingsfactoren, waardoor de levensduur en betrouwbaarheid van de monitor wordt vergroot.



Binnenkort delen we meer details over het assemblageproces en de specifieke stappen die bij de fabricage van de Omgevingsmonitor komen kijken.

Wil jij ook zo’n handige Omgevingsmonitor bemachtigen?

De gadget wordt in een gelimiteerde oplage van 1500 stuks gratis verspreid op de vakbeurs World of Industry, Technology & Science, van 24 tot en met 27 september in Jaarbeurs Utrecht. Beursbezoekers halen de onderdelen van de gadget op bij de deelnemende stands en zetten hem zelf in elkaar. Meld je gratis aan voor de beurs en verzamel de gadget via de website.