De ultieme miniatuur-accu
Wetenschappers van de universiteit van Maryland hebben een zeer kleine structuur ontwikkeld, die alle componenten bevat om hem als accu te laten werken. Met behulp van deze structuur zouden extreem kleine accu's kunnen worden gemaakt. De structuur wordt een nanoporie genoemd, een klein gat in een keramische folie dat een elektrolyt bevat die de elektrische lading tussen de nanobuis-elektroden aan beide uiteinden van de nanoporie kan opslaan.
Wetenschappers van de universiteit van Maryland hebben een zeer kleine structuur ontwikkeld, die alle componenten bevat om hem als accu te laten werken. Met behulp van deze structuur zouden extreem kleine accu's kunnen worden gemaakt. De structuur wordt een nanoporie genoemd, een klein gat in een keramische folie dat een elektrolyt bevat die de elektrische lading tussen de nanobuis-elektroden aan beide uiteinden van de nanoporie kan opslaan. Op dit moment bevindt de nanoporie-accu zich nog in een testfase, maar hij levert al goede resultaten. De accu kan volledig worden opgeladen in 12 minuten en kan duizenden keren worden op/ontladen.
Vele miljoenen van deze nanoporiën kunnen worden samengevoegd tot een grotere accu met de afmetingen van een postzegel. Een van de redenen waarom de onderzoekers denken dat dit nieuwe type accu zo'n succes is, is omdat elke nanoporie precies dezelfde vorm heeft als de andere, waardoor het mogelijk is om ze heel dicht op elkaar te stapelen tot kleine dunne accu's met een relatief grote capaciteit.
Nu de wetenschappers een werkend prototype van de accu hebben gebouwd en het concept daarmee hebben gedemonstreerd, zijn ze begonnen met het implementeren van verbeteringen die de volgende versie van de accu 10 keer krachtiger zouden kunnen maken. De volgende stap is de commercialisering: de uitvinders hebben al strategieën ontwikkeld voor het vervaardigen van de accu in grote aantallen.