Het Duitse Cybersecurity Agency, de 'Agentur für Innovation in der Cybersicherheit' (Cyberagentur), heeft drie grote contracten toegekend als onderdeel van een project van € 35 miljoen om de allereerste draagbare quantumcomputer te bouwen tegen 2027, meldt onze collega Nick Flaherty van eeNews Europe. De contracten zijn toegekend aan twee consortia: een geleid door Quantum Brilliance in samenwerking met ParityQC, en een ander door Infineon Technologies samen met Oxford Ionics.

Volgens Flaherty's rapportage heeft het draagbare quantumcomputerproject tot doel een mobiel quantumcomputersysteem te creëren dat in staat is om complexe simulaties en berekeningen direct in het veld uit te voeren, in plaats van afhankelijk te zijn van datacenters of toegang tot de cloud. Zo'n systeem zou veilige en betrouwbare rekenkracht leveren voor afgelegen en gevoelige omgevingen, waardoor de mogelijkheden op gebieden als defensie, nationale veiligheid en wetenschappelijk onderzoek worden verbeterd.

 
 

Bevordering van draagbare quantumtechnologie

Quantum Brilliance, bekend om zijn innovatieve benadering van het miniaturiseren van quantumsystemen, zal zijn op diamant gebaseerde qubit-technologie integreren in een pakket op chipschaal. Deze kamertemperatuurtechnologie, die gebruik maakt van nitrogen-vacancy (NV) centra in synthetische diamanten, biedt een uniek voordeel doordat cryogene koelsystemen, die gewoonlijk nodig zijn voor andere quantumcomputers, overbodig zijn.

ParityQC zal zich richten op het ontwikkelen van een gespecialiseerde quantumarchitectuur en besturingssysteem dat zeer schaalbare NV-center quantumcomputers ondersteunt. Hun werk zal cruciaal zijn voor het creëren van een systeem dat zowel krachtig als flexibel genoeg is om buiten de traditionele laboratoriumomgevingen te worden ingezet.

Ionen Qubit Quantumcomputers zonder Lasers

Het tweede contract werd toegekend aan Infineon Technologies en Oxford Ionics, die een mobiele quantumcomputer zullen ontwikkelen met behulp van ion-trap technologie. In tegenstelling tot conventionele ion-qubit-systemen die afhankelijk zijn van lasers, zal hun ontwerp gebruik maken van een quantumprocessor die in Villach (Oostenrijk) wordt gebouwd, waardoor een compactere en efficiëntere opstelling mogelijk wordt. Deze aanpak kan worden opgeschaald tot meer dan 1000 qubits van hoge kwaliteit, waardoor de rekenkracht aanzienlijk toeneemt.

Nieuwe definitie van toepassingen voor quantumcomputing

De ontwikkeling van een draagbare quantumcomputer heeft verstrekkende gevolgen voor verschillende industrieën, meldde Flaherty. Bij defensie en veiligheid zou een mobiel quantumsysteem bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden om troepenbewegingen te optimaliseren, complexe slagveldscenario's te simuleren of zelfs chemische en biologische bedreigingen in realtime te modelleren. In wetenschappelijk onderzoek en logistiek zou het geavanceerde simulaties en optimalisaties direct in het veld kunnen uitvoeren, waardoor ongekende rekenkracht naar locaties wordt gebracht die voorheen ontoegankelijk waren.

Dit baanbrekende project vertegenwoordigt een belangrijke investering in de toekomst van quantumcomputing en positioneert Duitsland in de voorhoede van deze baanbrekende technologie, aldus Flaherty. De succesvolle ontwikkeling van een draagbare quantumcomputer kan de deur openen naar een nieuw computertijdperk waarbij de kracht van quantummechanica uit het laboratorium naar de echte wereld wordt gebracht.

Noot van de redactie: Onze collega Nick Flaherty berichtte voor het eerst hiervover in EENews Europe, een publicatie in het Elektor-netwerk.


Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Quantumcomputer!