Elektor @ 60: Het ontwikkelen gaat door
Het hele jaar vieren we het 60-jarige jubileum van Elektor. Als je van techniek en zelfbouw elektronica houdt, mag je deze gratis beschikbare artikelen en klassieke projecten niet missen.
Het hele jaar vieren we het 60-jarige jubileum van Elektor. In de Elektor-editie mei/juni 2021, belichten we enkele van de meest succesvolle projecten en artikelen van de afgelopen 60 jaar. Veel van de artikelen zijn tot 30 juni 2021 gratis beschikbaar voor niet-leden. (Als je lid bent, heb je natuurlijk toegang tot alle vorige edities die beschikbaar zijn in de talen van je keuze.) Neem eens een kijkje.
deze chip een mysterie bleven. We zullen misschien nooit weten welke core ze gebruikten en hoe de interne registers werkten. Nieuwere chips zoals de ESP8266 of sommige van WIZnet hebben hun plaats ingenomen. Bedraad Ethernet heeft nog steeds zijn plaats, maar gebruikers willen nu steeds meer draadloze IoT-toepassingen. Lees verder
Translation: Hans Adams
Edwin Amplifier (1975)
Elektor stond vanaf de beginjaren bekend om zijn ongebruikelijke zelfbouw-audioprojecten, en dat is tot op de dag van vandaag zo gebleven. Een "baanbrekend" ontwerp in 1975 was de Edwin Amplifier, die naar de huidige maatstaven een zeer eenvoudige audioversterker was met een stille eindtrap. Het werd een klassieker en is een van de meest gekopieerde audioversterkers van de vorige eeuw. Lees verderHet verhaal van de buizen (1984)
Wie is er niet gefascineerd door electronenbuizen - je weet wel, die "fragiele glazen dingen met allerlei ingewikkeld ogende onderdeeltjes erin"? Dit artikel is klassiek Elektor. Of je nu een old-school elektronicafan bent of een die-hard bent voor eigentijdse ontwerpen die hoogwaardige elektronica combineren met coole retro buizen, je zult dol zijn op dit artikel. Lees verderPlotter (1988)
In een tijd dat plotters alleen in laboratoria en ontwikkelomgevingen te vinden waren, publiceerde Elektuur het ontwerp van een zeer eenvoudige zelfbouw plotter. De onderdelen voor de plotter kostten een schijntje vergeleken met een echte plotter, en voor de tekenpennen werden viltstiften gebruikt. Later verscheen er zelfs een HP-GL driver voor de plotter. Lees verderEPROM-simulator (1989)
Toen Elektor-ingenieur Clemens Valens begon met wat nu embedded systeemontwerp wordt genoemd, ontdekte hij al snel dat het herprogrammeren van EPROM's nogal tijdrovend was. Toen Elektor de EPROM-simulator uit 1989 publiceerde, bouwde hij er daarom meteen een. Het uploaden van firmware naar een applicatie werd net zo eenvoudig als het kopiëren van een bestand naar de parallelle printerpoort van de pc. Veel sneller dan Arduino vandaag en zonder bootloaders, Clemens en zijn collega's gebruikten het jarenlang. Totdat de parallelle poort van de pc verdween en microcontrollers met ingebouwd flashgeheugen het overnamen... Lees verderSurround-geluidsprocessor (1995)
In een tijd dat surround-sound-apparaten net op de markt verschenen, kwam Elektor met een zelfbouw variant. De schakeling werkte zonder speciale Dolby IC's, omdat die niet beschikbaar waren voor de zelfbouw, maar het Elektor-lab slaagde er toch in om met conventionele middelen een decoder te ontwerpen die het bestaande stereogeluid uitbreidde met een midden- en surroundkanaal. De printplaten waren schaars. Lees verderGBDSO Gameboy digitale sampling oscilloscoop (2000)
De Nintendo Gameboy Digital Sampling Oscilloscope (GBDSO) die in de uitgave van oktober 2000 werd gepresenteerd, was opnieuw een schot in de roos en was een van de eerste volledig geassembleerde modules die in de Elektor Store verkrijgbaar waren. Aanvankelijk zouden we maar één batch laten produceren, maar uiteindelijk bleek de vraag veel groter dan we hadden verwacht. We zijn de tel kwijtgeraakt van het aantal "aller-, allerlaatste batches" die we bestelden. Blijkbaar waren er veel lezers die nog een ongebruikte Gameboy hadden liggen en deze een tweede leven wilden geven als draagbaar meetinstrument. Lees verderE-Lock: de eerste Elektor-chip (2014)
Elektor produceerde zijn eigen chip. In 2014 verscheen de E-Lock-chip, geïntegreerd bedraad Ethernet, ADC, I²C, DAC en wat GPIO met beveiligde communicatie en codering. Uitgerust met hardwareversleuteling en beveiligingselementen, was het bedoeld om te worden gebruikt voor het aankomende IoT genre. Dit is een van de merkwaardige Elektor-projecten, omdat sommige details vandeze chip een mysterie bleven. We zullen misschien nooit weten welke core ze gebruikten en hoe de interne registers werkten. Nieuwere chips zoals de ESP8266 of sommige van WIZnet hebben hun plaats ingenomen. Bedraad Ethernet heeft nog steeds zijn plaats, maar gebruikers willen nu steeds meer draadloze IoT-toepassingen. Lees verder
Meer techniek
Wil je meer klassieke Elektor-projecten en technische tutorials? In juli 2021 zullen we enkele van de meest interessante artikelen van afgelopen zomers uitlichten. Mis het niet. De techniek stopt nooit!Translation: Hans Adams