Leden van het Elektor-team bezochten de Maker Faire Bay Area 2019 in San Mateo in Californië, om elektronica-ontwerpers te ontmoeten en om te praten met de exposerende elektronicabedrijven. Ondanks wat regen was het een geweldig evenement, waar een mooie variëteit aan elektronica-innovatie te zien was.

De tienduizenden makers, kunstenaars, innovators en maker-hobbyisten die deze editie van het evenement bezochten, kregen de gebruikelijke mix van ontwerp, wetenschap, kunst en techniek te zien die je verwacht op een Maker Faire. Het Elektor-team lette vooral op de ontwerpers op de beurs. Hieronder vertellen we iets over enkele interessante exposanten en technologieën die er te zien waren.

Engineering Solutions op de Maker Faire

Wie op de Maker Faire op zoek was naar gebruikersvriendelijke ontwikkelhardware kwam zeker aan zijn trekken. Het Turta-team toonde shields en modulaire IoT-kaarten, zoals het IoT Node-ESP 32-ontwikkelboard, dat is voorzien van een modulair sensorslot, WiFi- en Bluetooth-functionaliteit en een Arduino-IDE-compatibel ESP32 SoC. Het bedrijf verkoopt ook een MKR Sensor Shield, een MKR Motor Shield, een CNC HAT voor de Raspberry Pi, een Relay HAT voor de Raspberry Pi en meer.
 
Turta’s IoT Node ESP32 en Relay Shield voor Arduino.
Zoekt u een draagbare elektronica-werkbank? Dan is de nScope misschien iets voor u. Nick Marchuk, een mechatronica-docent bij Northwestern University, demonstreerde het nScope-platform, dat op de website van het team wordt gepresenteerd als “een gereedschap waarmee u alle soorten elektronica kunt bouwen op uw bureau." De gebruikersvriendelijke nScope is een oscilloscoop, voeding en functiegenerator in één kleine behuizing.
 
De nScope is een USB-gevoede oscilloscoop, functiegenerator en voeding.
Pokit Innovations trok de aandacht op de Maker Faire met zijn handige Pokit Meter. Dat is een compacte draadloze multimeter, digitaal geheugenoscilloscoop (DSO) en datalogger die $79 kost. CEO Paul Moutzouris vertelde hoe de gebruikersvriendelijke Pokit, met een draadloze verbinding met een smartphone, spanning, temperatuur, stroom en weerstand kan meten, weergeven en loggen. Op de website van het bedrijf is nog veel meer te lezen over dit super-draagbare meetgereedschap.
 
De Pokit Meter maakt draadloos verbinding met uw smartphone.
Zowel audioliefhebbers als elektronicahobbyisten stonden in de rij om de innovatieve Beatbox-kit van Beatbox Instruments te bekijken. Deze compacte kartonnen zelfbouwkit voor een drummachine bevat een versterker, speaker, accupack en meer. Gebruikers kunnen hiermee beats maken voor een veel lagere prijs dan die van een normale beatbox. Oprichter Ethan Jin begon zijn werk aan dit product in 2017, toen hij nog studeerde bij Babson University. Jin zei dat het product in juni 2019 zal worden gelanceerd via Kickstarter. Geïnteresseerde DJ’s en zelfbouwers kunnen zich inschrijven voor berichtgeving over deze campagne via de website van het bedrijf.
 
De Beatbox bevat een versterker, speaker en batterij.
Raspberry Pi-gebruikers zullen geïnteresseerd zijn in de Raspberry Pi IoT-shields van SixFab, die te zien waren op de Maker Faire Bay Area. Er werden verschillende oplossingen getoond, waaronder het Raspberry Pi 3G-4G/LTE Base Shield en het Raspberry Pi Cellular IoT App Shield. De eerstgenoemde maakt het mogelijk om de Raspberry Pi te koppelen met Mini PCIe 3G/4G/LTE-modules. Het andere is een Raspberry Pi-shield met LTE-M, NB-IoT en GPRS in combinatie met GNSS-functionaliteit.

Het team van het Odyssee Board trok de nodige aandacht van studenten en leraren met belangstelling voor elektronica. Het Odyssey Board is ontwikkeld door twee leraren, Terri Sligar en Chad Norman, en is bedoeld om beginnende studenten een inleiding te geven in de elektronica en ze te enthousiasmeren om microcontroller-projecten op te zetten. Een complete kit, zoals wordt aangeboden op de website van het bedrijf kost $145 en bevat: een Arduino-compatibele Keyestudio Uno Microcontroller, een Odyssee Board Mounting Base, een potentiometer, een schakelaar, drie hex socket-blokken, een TMP 36-temperatuursensor, een lichtgevoelige weerstand, een piëzospeaker, verschillende LED’s, een instructieboekje en nog veel meer.

Gerald Friedland, CTO en mede-oprichter van Audeme was aanwezig om het MOVI Arduino Shield te demonstreren. Dat is een unit voor spraakherkenning en -synthese. Hij biedt onder meer: volledige zinsherkenning (maximaal 150 zinnen), een geïntegreerde spraaksynthesizer en microfoon- of headsetcompatibiliteit. Het shield is geschikt voor Arduino Uno, Mega en Due en programmeren gaat met de Arduino-IDE. Demo’s zijn te zien op de website van het bedrijf.

De genoemde producten waren een paar van de meest opmerkelijke oplossingen die we tegenkwamen op de Maker Faire Bay Area. Ook de volgende producten vindt u misschien interessant:
  • Obniz Board: hardware besturen met uw smartphone
  • Phase Dock Workbench Project Development Kit: bescherm uw ontwerpen en neem ze mee.
  • Quest for Space Space Kits: educatieve kits waarmee studenten kunnen experimenteren met elektronica-ontwerp en experimenten kunnen uitvoeren op het International Space Station (ISS).
  • Whizoo Controleo3: een regelaar voor een reflow-oven die volledig compatibel is met de Arduino-programmeeromgeving en Arduino Zero-sketches draait.

De innovatie in de elektronica gaat door

Een week voor het evenement meldde de San Francisco Chronische, dat de toekomst van de Maker Faire Bay Area ter discussie staat. Maar dat wil niet zeggen dat de wereldwijde beweging van elektronica-maker in gevaar is. Elektor-medewerkers weten heel goed dat de community van makers van zelfbouwelektronica sterker is dan ooit en dus wij blijven ons toeleggen op het leveren van hoogwaardige inhoud over ontwerp en gereedschappen aan onze leden. We moedigen ingenieurs en elektronica-makers aan om ons gratis Elektor Labs online platform te verkennen, waar ze kunnen samenwerken en elektronica ontwerpen.