Fabrikanten van microcontrollers, maar ook uitgevers van programmeer-tools en zelfs onderdelenleveranciers bieden steeds vaker ontwikkel- en evaluatiekits aan voor microcontrollers. Sommigen hopen dat wij erover schrijven in Elektor. Dit soort kits gaat van heel eenvoudig tot zeer complex en het is niet gemakkelijk om ze allemaal op dezelfde manier te behandelen. Waar het eigenlijk aan ontbreekt is een standaard procedure die een getal genereert dat te gebruiken is om dit soort producten onderling te vergelijken.

 

Een test van een nieuwe kit van Texas Instruments heeft er nu voor gezorgd dat we eindelijk een benchmark hebben ontwikkeld die, zo hopen wij, nuttig zal blijken voor de toekomst. De procedure maakt het mogelijk om een getal te bepalen dat aangeeft hoe gemakkelijk een kit in gebruik is te nemen. Dit zegt natuurlijk niet alles over een kit, maar de ervaring heeft ons geleerd dat een kit waarmee je al moeilijk op gang komt vaak ook vervelend in het gebruik is.

 

De nieuwe benchmark meet het gemak waarmee de gebruiker een LED op danwel door het bordje kan laten knipperen. Gemeten wordt de impact van de kit op de testcomputer en het aantal handelingen dat nodig is om de LED aan het knipperen te krijgen. De benchmark wordt uitgedrukt in helloWorlds [hW] en hij is gecorrigeerd voor de immer toenemende rekenkracht van testcomputers. Hoe meer helloWorlds een kit behaalt, hoe beter.

 

Lees het verslag van onze proefrit met de nieuwe kit van Texas Instruments en zie welke helloWorld-score hij behaalde op:
http://elektorembedded.blogspot.com/