Elektor Lab Notes 18: Espressif Developer Conference, LoRaWAN-project en meer
Saad Imtiaz (Senior engineer, Elektor)
LoRaWAN project voor energie-optimalisatie: De laatste tijd heb ik me gericht op het ontwerpen van een module om het energieverbruik voor het LoRaWAN-project in ruststand te minimaliseren . De kern van dit ontwerp is de MAX31334 Ultra Low Power RTC met een Power Switch, die theoretisch het stroomverbruik in ruststand kan terugbrengen tot slechts 70nA voor tijdwaarneming (hoewel dit nog niet is getest). Meer details hierover verschijnen in de november-decembereditie van Elektor Magazine.
Computer vision experimenten: Op het gebied van computer vision heb ik mijn vorige CaptureCount project, waarbij een YOLOv3 werd gebruikt, opnieuw bekeken. Het is bijna een jaar geleden na dat project en nu zijn er snellere en geavanceerdere modellen beschikbaar, zoals de YOLOv5 tot en met de YOLOv10. Ik heb deze nieuwere modellen getest en een bijgewerkte versie van het CaptureCount project gepland. Maar in plaats van objecten te tellen, is het nieuwe doel om een inbraakalarmsysteem te maken dat streams van IP-camera's verwerkt en waarschuwingen verstuurt. Maar, zoals we allemaal weten, kunnen plannen veranderen tijdens de uitvoering, dus we zullen zien waar dit heen gaat!
Jean-François Simon (Engineer, Elektor)
Espressif Developer Conference: begin september vond de Espressif Developer Conference plaats. De onderwerpen waren heel gevarieerd, met in totaal ongeveer dertig presentaties. Ik heb er een paar bekeken en de twee die ik in deze notes zal behandelen zijn “Wat is er nieuw in Espressif IDE en Debugging Essentials” en “Minder flashen, Meer doen: De magie van virtuele hardware”.
Hoewel ik verre van een expert ben op het gebied van embedded software of hardware, voelde de inhoud heel toegankelijk en heb ik veel geleerd dat nuttig kan zijn voor toekomstige projecten. Een van de meest opvallende veranderingen in Espressif-IDE versie 3.0 is de nieuwe C/C++ editor gebaseerd op LSP. Blijkbaar is deze keuze gemaakt om enkele problemen op te lossen die gebruikers ondervonden bij het gebruik van de nieuwste versies van C++. Dit wordt hier in meer detail besproken. De video beschrijft een paar van de belangrijkste functies van de nieuwe editor. Een andere upgrade is de ESP-IDF Managers view, die het mogelijk maakt om met verschillende versies van het IDF framework te werken: installeren, schakelen tussen versies, updaten, etc. Andere updates worden beschreven, ik laat het aan jou over om de video te bekijken en ze te ontdekken!
De tweede helft van de presentatie geeft wat tips voor het debuggen. Het beschrijft het gebruik van GDBStub en core dumps voor “post mortem” debuggen, en praat over live debuggen met behulp van OpenOCD. Exception handling wordt ook besproken. Het meeste hiervan gaat mijn pet te boven, maar het is leuk om gedetailleerde informatie te krijgen die rechtstreeks van de engineers van Espressif komt. Voor iemand als ik, die nieuwsgierig is naar zowel embedded software als hardware, geeft deze presentatie een mooi overzicht van de mogelijkheden en wijst op onderwerpen waar ik meer over te weten moet komen. Er is nog veel meer dat ik moet ontdekken! Als je met microcontrollers uit de ESP32-serie werkt, kun je de video hier bekijken
Wokwi: de tweede presentatie, “Minder flashen, meer doen: De magie van virtuele hardware” was fascinerend. De focus lag op het simuleren van embedded systemen, specifiek met behulp van de Wokwi suite ontwikkeld door Uri Shaked. In dit voorbeeld richt hij zich natuurlijk op ESP32, maar Wokwi ondersteunt ook Arduino, Raspberry Pi Pico en STM32 chips. Je kunt virtuele schakelingen bouwen met deze microcontrollers en een overvloed aan virtuele sensoren, displays, enz. Vervolgens wordt je broncode gecompileerd, precies zoals op het fysieke board, en ten slotte wordt de binary uitgevoerd in de simulator, in verschillende omgevingen zoals VS Code, JetBrains, of zelfs direct in de browser.
Dit maakt het eenvoudig om prototypes te maken zonder het gedoe van het herhaaldelijk flashen van firmware, wat het ontwikkelingsproces echt versnelt. Ik was erg onder de indruk van de geavanceerde functies zoals het simuleren van Wi-Fi-verbindingen en aangepaste chips die je zelf kunt “bouwen” met behulp van in C geïmplementeerde logica als het component dat je wilt gebruiken nog niet bestaat in de database. De debugging functies zijn ook erg krachtig, vooral met tools zoals de virtuele logic analyzer die een signaalgolfvorm kan exporteren om te bekijken in Sigrok's Pulseview. Geweldig! Deze simulator lijkt een perfect hulpmiddel om snel te experimenteren en ideeën te testen. Als je betrokken bent bij de ontwikkeling van embedded systemen, in het bijzonder met ESP32, dan is het misschien interessant om het eens te proberen!
Ontdek meer Lab Notes en elektronica
Wil je meer leren over ESP32, microcontrollerprojecten of elektronica in het algemeen? Bekijk alle educatieve video's en maak gebruik van de kennis van experts op ons Elektor- en ons Elektor Industry YouTube-kanaal. Abonneer je op de nieuwsbrief van Elektor en ontvang regelmatig deskundige technische informatie en interessante ideeën.Vertaling: Hans Adams