Elektor Lab Notes 20: sensor evaluation board, testapparatuur en meer
Saad Imtiaz (Senior Engineer, Elektor)
Lab Notes: sensor evaluation board en AmpVolt 2.0
Sensor Evaluation Board
De laatste tijd heb ik me gericht op het ontwikkelen van een sensor evaluation board – een veelzijdig platform ontworpen voor het testen van sensoren en het maken van prototypes voor projecten zonder elk keer afzonderlijke configuraties te moeten opzetten. Hoe? Door edge-card connectors te gebruiken waarmee je sensormodules moeiteloos kunt verwisselen. Het is alsof je een modulaire toolkit hebt voor IoT-ontwikkeling!
Aangezien de meeste IoT-projecten gebouwd zijn op de betrouwbare ESP32 – vanwege zijn ingebouwde wifi, bluetooth en een actieve community – lag het voor de hand voor dit board te kiezen. Maar de ADC-nauwkeurigheid van de ESP32 laat wat te wensen over. Om dit te verhelpen heb ik twee ADS1015 12-bit ADC's toegevoegd voor nauwkeurige analoge metingen. En omdat gemak voorop staat, heeft het board ook Grove-connectors, zodat het een fluitje van een cent is om verschillende sensoren aan te sluiten.
De ontwerpbestanden zijn nu in productie en ik wacht met spanning op de prints. De eerste soldeersessie en het testen zullen het echte moment van de waarheid zijn – houd de website in de gaten voor de resultaten!
AmpVolt Project: Versie 2.0
Aangemoedigd door de positieve feedback van lezers en gedreven door de constante drang om te verbeteren, ben ik begonnen aan de tweede versie van het AmpVolt-project. En ja, dat wordt groter en beter. Deze versie zal meer dan 100A en tot 60V kunnen meten. Hoe? Door over te schakelen van de traditionele shuntweerstandmethode naar de meer geavanceerde hall-effect stroommeting.
Ik kan nog niet te veel verklappen, maar ik denk dat het het wachten waard zal zijn. De gedetailleerde uitleg verschijnt in een volgende editie van Elektor Magazine. Tot die tijd is hier een kleine teaser om de nieuwsgierigheid levend te houden.
Verwacht meer updates naarmate deze projecten zich ontwikkelen!
Jean-François Simon (Engineer, Elektor)
Nieuw in het lab? De laatste tijd ben ik geïnteresseerd in frequentiemetingen. Ik kwam in de advertenties een intrigerend apparaat tegen en kon niet nalaten het te kopen, een Enertec Schlumberger 2610 frequentieteller. Hij viel me meteen op, met een frontpaneel van plexiglas dat, hoewel erg mooi, ook erg gevoelig is voor krassen en vingerafdrukken. Bovendien zijn de labels in het Frans, wat zijn oldskool charme nog groter maakt.
De interne constructie is ook prachtig. Te oordelen naar de markeringen op de IC's is hij waarschijnlijk rond 1983 gebouwd. Helaas is documentatie, zoals vaak het geval is bij dit merk, bijna niet te vinden. Uit de weinige informatie die ik heb verzameld, blijkt dat hij geschikt is voor maximaal 120 MHz, maar dat is ook alles wat ik weet. Als iemand de handleiding heeft, neem dan alsjeblieft contact met me op!
Hoewel de 2610 cool is, zou hij wel eens tekort kunnen schieten voor sommige van mijn aankomende projecten. Toevallig heb ik onlangs een 10 MHz rubidium-oscillator aangeschaft (een Symmetricom SA.22c), waarschijnlijk afkomstig uit een afgedankt mobiel basisstation. Het is een beetje vreemd, want alle in- en uitgangen bevinden zich aan de onderkant, waar ook een koellichaam moet komen. Bovendien gebruikt hij een 2mm connector met twee rijen, minder gebruikelijk dan de standaard 2,54mm. Gelukkig kon ik een geschikte connector vinden in mijn stapel afgedankte prints. Ik heb het stukje printplaat waar de connector op is gesoldeerd eruit gezaagd met een diamantschijf en in een mum van tijd had ik een tijdelijke adapter waarmee ik de oscillator kon testen. Een nettere en meer permanente oplossing staat natuurlijk op mijn todolijst.
De 10 MHz uitgang van de oscillator zal dienen als externe referentie voor een andere toekomstige frequentieteller – waarschijnlijk een FA-2 van BG7TBL – omdat ik binnenkort een signaal in een wat hogere frequentie dan waar ik normaal mee te maken heb, op 3805 MHz, moet checken. Dit zal me hopelijk helpen om een spectrum analyzer te repareren.
Om dit hoofdstuk van 'nieuwe aanwinsten in het lab' af te ronden, is hier een van mijn laatste schatten, een Tektronix 576 curve-tracer. Dit specifieke apparaat lijkt uit de vroege productiejaren te komen, waarschijnlijk 1969 of 1970. Hoewel het instrument op het eerste gezicht functioneel lijkt, is een volledige controle op zijn plaats. Alle originele elektrolytische condensatoren zijn er nog, maar ik vermoed dat sommige vervangen moeten worden. Het goede nieuws is dat de service manual erg goed gemaakt is; dat zal me zeker helpen. Blijf uitkijken naar updates in een van de volgende afleveringen van Lab Notes!