Elektor's Raspberry Pi 400 buffer board
Een paar jaar geleden publiceerde Elektor een buffer board voor de onbeschermde 40-pins Raspberry Pi HAT-connector. Omdat dit bord bedoeld was voor gebruik met de normale Raspberry Pi boards, past het niet op de '400, en daarom is besloten om het te verbouwen.
Een paar jaar geleden publiceerde Elektor een buffer board voor de onbeschermde 40-pins Raspberry Pi HAT-connector. Omdat dit board bedoeld was voor gebruik met de normale Raspberry Pi boards, past het niet op de '400, en daarom is besloten om het te verbouwen. Laten we eens kijken naar dit Raspberry Pi 400 buffer board van Elektor.
Net als op de andere Raspberry Pi-boards heeft de HAT-connector op de '400 geen bescherming tegen elektrostatische ontladingen (ESD). Er dingen op aansluiten (of loskoppelen) zonder de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen - het uitschakelen van de Raspberry Pi komt het eerst in gedachten - kan leiden tot onherstelbare schade aan het board. Een standaard Raspberry Pi-board is eenvoudig genoeg te vervangen, maar een kapotte '400 is goed voor de prullenbak, en dat wil je niet, toch?
Een paar jaar geleden publiceerden we een buffer board voor de HAT-connector. Het board was bedoeld voor gebruik met de normale Raspberry Pi boards en past dus niet op de '400. Vandaar het besluit om het te aan te passen.
Het buffer board kan worden aangesloten op externe circuits met een korte 40-polige lintkabel (niet meegeleverd) voor het geval je alle 40 signalen nodig hebt, of gewoon een doorverbinding naar een breadboard of zo (ook niet meegeleverd). Merk op dat het board ook kan worden gebruikt met andere Raspberry Pi-boards.
Vertaling: Hans Adams
Een buffer board voor de 400
De Raspberry Pi 400 is een Raspberry Pi 4 die is ingebouwd in een toetsenbord en het is alles wat je nodig hebt om op internet te surfen of games op te spelen (als je er een monitor en een muis op aansluit natuurlijk). Maar dat is niet alles wat je ermee kunt doen. Aan de achterkant heeft de Raspberry Pi 400 ook een uitbreidingsconnector om andere apparatuur mee te bedienen en om te experimenteren. Deze connector is de bekende 40-pins Raspberry Pi HAT-connector die je op "normale" Raspberry Pi-boards vindt.Net als op de andere Raspberry Pi-boards heeft de HAT-connector op de '400 geen bescherming tegen elektrostatische ontladingen (ESD). Er dingen op aansluiten (of loskoppelen) zonder de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen - het uitschakelen van de Raspberry Pi komt het eerst in gedachten - kan leiden tot onherstelbare schade aan het board. Een standaard Raspberry Pi-board is eenvoudig genoeg te vervangen, maar een kapotte '400 is goed voor de prullenbak, en dat wil je niet, toch?
Een paar jaar geleden publiceerden we een buffer board voor de HAT-connector. Het board was bedoeld voor gebruik met de normale Raspberry Pi boards en past dus niet op de '400. Vandaar het besluit om het te aan te passen.
ESD-beveiliging en zekeringen
Het board is gebaseerd op TI's TXS0108E 8-bit bidirectional voltage level-shifter voor open-drain and push-pull toepassingen. Het Raspberry Pi 400 buffer board maakt een interface met zowel 3,3 V als 5 V externe logica mogelijk voor alle 26 GPIO's en voegt ook ESD beveiliging toe. Twee resetbare zekeringen van 0,5 A PPTC beschermen de +5 V en +3,3 V voedingen van de Raspberry Pi 400.Het buffer board kan worden aangesloten op externe circuits met een korte 40-polige lintkabel (niet meegeleverd) voor het geval je alle 40 signalen nodig hebt, of gewoon een doorverbinding naar een breadboard of zo (ook niet meegeleverd). Merk op dat het board ook kan worden gebruikt met andere Raspberry Pi-boards.
Voeg altijd gezond verstand toe
Elektor’s buffer board voor de Raspberry Pi 400 verkleint de kans op beschadigingen tijdens experimenten aanzienlijk. Hoewel het bescherming toevoegt, beschermt het je Raspberry Pi 400 niet tegen jezelf als je domme dingen doet. Schakel de '400 dus altijd uit voordat je het buffer board (los)koppelt en vermijd mechanische belasting die de HAT-connector in de '400 kan beschadigen. (Ik raad ten zeerste aan om een of twee rubberen afstandhouders aan de onderkant van het bufferbord te plakken.)Vertaling: Hans Adams