Gezocht: pakkende naam voor ExoMars-rover
In politiek opzicht gaat het Europa momenteel misschien niet zo voor de wind met de ene crisis na de andere, maar op wetenschappelijk gebied gebeuren er spannende dingen. De ESA (European Space Agency) wil bijvoorbeeld in de zeer nabije toekomst (in 2020 om precies te zijn) een automatisch robotvoertuig (rover) naar Mars sturen, die dan begin 2021 moet landen en dan gedurende langere tijd onderzoek gaat doen naar aanwijzingen voor (vroeger) microbieel leven op de rode planeet.
Boren
Een van de meest fundamentele vragen binnen astronomie en ruimtevaart is of er buiten de aarde leven bestaat (“Zijn wij alleen?”). De Marsrover gaat een poging doen een antwoord op deze vraag te geven. De rover heeft daarom een krachtige boor aan boord die tot 2 m diep in de Marsbodem moet boren om na te gaan of er zich op grotere diepte leven bevindt of heeft bevonden.
Een naam voor het beestje
De Mars-rovers die door NASA (dus door Amerika) naar Mars zijn gestuurd, hadden ‘inspirerende’ namen zoals Spirit, Opportunity of Curiosity. De Europese missies werden veeleer naar beroemde wetenschappers vernoems (bekende voorbeelden zijn Schiaparelli, Cassini en Huygens). Maar voor de ExoMars-missie (‘ExoMars’ is zeker niet de definitieve naam) wordt een meer pakkende naam gezocht.
Groot-Brittannië
In 2014 kreeg Groot-Brittannië het recht om de Europese Mars-rover een naam te geven. De redenen daarvoor waren (uiteraard ook) politiek van aard, maar een niet-onbelangrijke factor was dat het Verenigd Koninkrijk de grootste financiële bijdrage aan de missie levert (dat was dus nog voor de Brexit-perikelen...). In elk geval wilde men de zoektocht naar een passende naam zo breed mogelijk maken: alle inwonders van een land dat lid is van de ESA mogen meedoen.
Airbus
De website waar u uw idee voor een ‘lekkere’ naam kwijt kunt, wordt beheerd door Airbus. De deelnamevoorwaarden en wedstrijdregels zijn hier te vinden. De belangrijkste regels zijn:
- de naam man een enkel woord, een woordcombinatie of een acroniem zijn;
- de naam mag nog niet eerder gebruikt zijn;
- voorstellen moeten vergezeld gaan van een uitleg van maximaal 150 woorden;
- wanneer het een persoonsnaams betreft, moet die persoon vóór 10.10.1993 zijn overleden;
- inzending is mogelijk tot en met 10 oktober 2018;
- de winnaar krijgt een rondleiding door de Airbus-faciliteit waar de rover wordt gebouwd;
- per persoon is slechts één inzending mogelijk.