Grootschalige productie van fotonica-chips
Het Fraunhofer Project Center (op de campus van de Universiteit Twente) gaat een speciale micro-assemblage-machine voor fotonische chips ontwikkelen. Op deze manier kan de stap worden gezet van kleine series naar grootschalige productie door de nieuwe onderneming PHIX Photonics Assembly.
Fotonische schakelingen, dat wil zeggen chips die met licht werken, zijn aan een opmars bezig in bijvoorbeeld telecommunicatie en medische toepassingen. Het betreft momenteel nog vaak ‘high end’-toepassingen in kleine series, maar dat kan snel veranderen als fotonische chips op grote schaal in 5G-netwerken worden toegepast, zo verwacht het als spin-off van de Universiteit Twente begonnen bedrijf LioniX International.
Opschalen
Voor het opschalen van de productie is een goede productietechniek voor het assembleren en verpakken van fotonische componenten een eerste vereiste. En dat is een compleet andere techniek dan voor de fabricage van ‘gewone’ elektronicachips ― het gaat bijvoorbeeld om het koppelen van glasvezels aan fotonische schakelingen.
Mid-volume
Het Fraunhofer Project Center gaat hiervoor een innovatieve machine ontwikkelen en begeleidt PHIX Photonics Assembly (waarvan zowel LioniX als de Universiteit Twente aandeelhouder zijn) met kennis van nieuwe productieprocessen. In eerste instantie betreft het de productie van ‘mid-volume’ series (1000...100.000 stuks); op termijn verwacht PHIX door te kunnen groeien naar series in de orde van grootte van miljoenen stuks.