Het Japanse bedrijf Hitachi heeft een cameratechnologie ontwikkeld waarmee videobeelden kunnen worden opgenomen zonder gebruik te maken van een lens. Bovendien kan de focussering worden verricht na het opslaan van het beeld. Dit is mogelijk door de toepassing van een folie die is bedrukt met een patroon van concentrische cirkels. De nieuwe technologie maakt het mogelijk om een camera lichter en dunner te maken, omdat een lens niet meer nodig is. Ook kan de camera gemakkelijker op allerlei plaatsen in (mobiele) apparaten worden gemonteerd.
 
Aangezien er bij deze technologie naast de gewone beeldinformatie ook diepte-informatie beschikbaar is, is het nu mogelijk om een beeld te reproduceren op elke gewenste focusseringsafstand, zelfs na de opname. De scherpstelling kan gebeuren op bepaalde opjecten in het beeld en dat maakt deze technologie geschikt voor een heleboel toepassingen, zoals het ondersteunen van werkzaamheden, automatisch rijden en de analyse van menselijk gedrag bij telefoons, voertuigen en robots.

Andere systemen waarbij scherpstelling na de opname mogelijk is (zoals de zogenaamde plenoptische of light-field camera's) hebben het nadeel dat deze een uitgebreid lenzensysteem nodig hebben. De door Hitachi ontwikkelde cameratechniek is echter gebaseerd op het principe van Moiré-patronen die ontstaan door superpositie van concentrische cirkels. Dit systeem combineert de eigenlijke opname met een functie voor scherpstelling van de beelden na de opname op dezelfde wijze als bij een plenoptische camera, maar de complete camera is zeer dun en licht. Bovendien is de benodigde rekenkracht voor de beeldbewerking gereduceerd tot 1/300 van die van een light-field camera, er worden relatief eenvoudige Fourier-tranformaties toegepast.