Hoe kies en gebruik je een oscilloscoop
Als je al een tijdje aan elektronica knutselt en je projecten serieuzer worden, is de kans groot dat je een oscilloscoop nodig hebt. Een oscilloscoop is een instrument dat de evolutie van een of meer spanningen in de tijd weergeeft. Maar hoe kies je er een uit? En hoe gebruik je er een?
Oscilloscopen waren vroeger duur, maar tegenwoordig zijn de prijzen zo sterk gedaald dat bijna iedereen zich er een kan veroorloven. Voor de meeste hobbyisten, knutselaars en makers is een standaard meetinstrument meer dan goed genoeg. Als je experimenten Arduino- of Raspberry-Pi-gebaseerde projecten zijn of het bouwen en repareren van audio versterkers of muziekinstrumenten of gitaareffecten, dan is er echt geen noodzaak om te investeren in een vierkanaals (of meer) variant met honderden MHz bandbreedte en vele gigasamples. Een twee-kanaals, 20--50-MHz oscilloscoop is prima geschikt.
Hoe bedien je een oscilloscoop?
Natuurlijk heb je al geïnvesteerd in een multimeter, wat prima is, maar een oscilloscoop kan dingen doen die je met een multimeter niet kunt. Maar oscilloscopen zijn veel complexere instrumenten dan multimeters. Het vergt wat tijd en oefening om er het meeste uit te halen.
In deze video leggen we uit op welke punten je moet letten bij een oscilloscoop en hoe je hem moet gebruiken.
Informatiebronnen
Vertaling: Hans Adams