Het begon een paar jaar geleden met Apple’s Siri, de “intelligente” persoonlijke assistent en vraagbaak, ingebouwd in bijvoorbeeld iPhones. Natuurlijk volgde de concurrentie al snel het voorbeeld en nu hebben we ook Microsoft’s Cortana, Google Assistant en Samsung Viv. Ze hebben allemaal hun eigenaardigheden en sterke punten, maar we kunnen verwachten dat ze in de (nabije) toekomst veel beter gaan worden. Verrassend genoeg is de assistent die op dit moment de beste kansen heeft om de concurrentie te verslaan Amazon’s Alexa.

Met hardware in de vorm van de succesvolle, slimme, spraakgestuurde speaker ‘Echo’ en zijn broertjes ‘Echo Dot’ en ‘Tap’, was Alexa aanwezig in meer dan 30 nieuwe producten op de Consumer Electronics Show (CES) 2017, die zoals elk jaar plaatsvond in Las Vegas. Spraakgestuurd betekent dat ze worden bestuurd met gesproken commando’s. Je geeft haar opdracht om Elvis te spelen en ze speelt Elvis.

Alexa is zo succesvol vanwege de openheid. Siri en Cortana waren in het begin gesloten voor ontwikkelaars, maar Alexa is van het begin af aan een open platform geweest en ontwikkelaars worden actief uitgenodigd om er “skills” aan toe te voegen. Een skill is een nieuwe functie, zoals spraakgestuurd een pizza bestellen of de kleur van een LED veranderen. Google Assistant is ook een open platform; ontwikkelaars kunnen er “actions” voor ontwikkelen. Gedwongen door het succes van Alexa, hebben Microsoft en Apple onlangs ook toegang voor ontwikkelaars toegevoegd aan Cortana en Siri.

In tegenstelling tot Siri en Cortana, die de rekenkracht die ze zelf aan boord hebben gebruiken om het werk te doen, maakt Alexa gebruik van Amazon’s cloud services voor het zware werk. Dat maakt Alexa tot een lichtgewicht stembestuurd systeem voor allerlei toepassingen. Cloud-gebaseerd impliceert een Internet verbinding, zonder verbinding gaat het niet werken.

Een systeem dat werkt met Alexa begint te luisteren als ze het woord ‘Alexa’ hoort (de gebruiker kan ook een ander woord kiezen). Het begint dan audio te ontvangen en streamt de data over het Internet naar de server waar het is geanalyseerd en geïnterpreteerd. Het wordt daar ook opgeslagen om later te gebruiken en de spraakherkenning te verbeteren. Maar daar beginnen meteen de zorgen over de privacy. Een apparaat dat in staat is om privégesprekken naar de cloud te sturen, waar ze worden opgeslagen, is inderdaad een bedreiging voor de privacy. De autoriteiten, of hackers, zouden zo’n interessante database wel eens kunnen aanboren, al of niet met goede bedoelingen.

Volgens Amazon zijn verzoeken om toegang tot die data tot nu toe altijd geweigerd, maar niemand weet wat er in de toekomst zou kunnen gebeuren. De gebruikers kunnen hun opnames verwijderen, maar dat gaat ten koste van de intelligentie van hun assistent, dus weinig mensen zullen dat doen.

De Aristotle van Mattel is een uitgebreid Alexa systeem met als extra ontwaak-woord ‘Aristotle’. Deze lamp kan conversaties aangaan met kinderen. Hij vangt niet alleen audio, maar ook video, en kan die naar smartphones streamen.
 
Wilt u uw privacy opgeven in ruil voor het gemak een pizza te bestellen zonder een nummer te kiezen? Of sluit u zich aan bij de EWF Voice Privacy Alliance?

Foto:  (c) Can Stock Photo / Subbotina, tekst CPV