Koolstofvezels uit broeikasgas
Onderzoekers van de Technische Universiteit München (TUM) hebben een proces ontwikkeld waarmee, naar het zich laat aanzien, het broeikasgas kooldioxide (CO2) op een economisch rendabele manier uit de atmosfeer kan worden verwijderd. In het jongste wereld-klimaat-
rapport (IPCC Special Report on Global Warming of
1.5 °C) wordt de methode ‘globaal relevant’ genoemd.
Opwarming
Om de opwarming van de aarde tenminste nog een beetje binnen de perken te houden, moet nu meteen, zonder vertraging, worden ingegrepen. In dit verband is een nieuwe technologie interessant die door chemici van de TUM is ontwikkeld. Deze pakt het probleem bij de wortel aan door de hoeveelheid kooldioxide in de atmosfeer blijvend te verminderen.
Algen
Bij het nieuwe proces zetten algen de kooldioxide uit de atmosfeer of afkomstig van energiecentrales of de staalindustrie om in algenolie. In een volgende stap worden uit die olie waardevole koolstofvezels gemaakt ― waarbij eerste analyses hebben aangetoond dat dit proces rendabel kan zijn.
PAN
Aan het zogenaamde Agentechnikum van de TUM worden algen onderzocht die niet alleen als grondstof voor biobrandstof kunnen worden gebruikt, maar waaruit ook met grote efficiëntie polyacrylnitrilvezels (PAN) kunnen worden gemaakt. Daarna worden de zo gevormde PAN-vezels CO2-neutraal met parabolische zonnespiegels verkoold en omgezet in koolstofvezels.
Bouwmateriaal
De koostofvezels verschillen niet van vezels die op traditionele wijze worden vervaardigd, en kunnen dan ook in alle reeds bestaande processen worden gebruikt. Een belangrijk toepassingsgebied is de bouwindustrie: koolstofvezels kunnen daar staal vervangen. Op die manier kan cement worden bespaard en uit met koostofvezels versterkt graniet kunnen zelfs dragende elementen worden vervaardigd die (bij een gelijke draagkracht als staal) zo licht zijn als aluminium.
Begraven
Aan het einde van de levenscyclus van de koolstofvezels of het daarmee versterkte materiaal kan dat bijvoorbeeld in uitgeputte kolenlagen worden opgeslagen, zodat de corresponderende hoeveelheid kooldioxide blijvend aan de atmosfeer is onttrokken.