Met slimme telefoons, autonome voertuigen en 5G draadloze verbondenheid die het landschap van ingebed ontwerpen in 2022 domineren, veroveren Microchip’s 8-bit PIC® en AVR® microcontroller (MCU) series een steeds groter deel van de markt. Over de afgelopen 50 jaar is de markt voor 8-bit MCU’s evenwichtig gegroeid en Microchip verkoopt elk jaar een component per persoon op het westelijk halfrond. Om deze trend vast te houden kondigt Microchip Technology Inc. vandaag de introductie aan van vijf nieuwe productseries en meer dan 60 nieuwe individuele componenten die ontwerpers van ingebedde systemen eenvoudige oplossingen bieden voor hun meest voorkomende problemen.
 

Innovatieve ontwerpen

Ontwerpers die innovatieve ontwerpen willen realiseren, laten hun oog vallen op Microchip’s nieuwe productseries van PIC en AVR MCU’s vanwege hun verwerkingskracht, de mogelijkheid om gemakkelijk met andere chips te communiceren en om de analoge periferie die zodanig is opgezet dat deze buitengewoon configureerbaar is zodat printplaten niet behoeven te worden aangepast. Deze componenten combineren ASIC-achtige functies met een eenvoudig ontwikkeltraject dat traditionele MCU functies aanvult zodat ze kunnen worden geconfigureerd als slimme periferiechips. Slimme periferiebouwstenen (smart peripherals), zoals de software-gestuurde OpAmp van de PIC16F171 serie, de meerspannings- ofwel multi-voltage I/O (MVIO) en de analoog-naar-digitaal omzetter met rekenkundige functies (ADCC) geven toegevoegde waarde aan toepassingen die anders geen gebruik zouden maken van traditionele MCU’s.
 
De uitdaging om met meerdere voedingsspanningen te werken is een veel voorkomende situatie in systemen waarbij chips op verschillende spanningen werken (bijvoorbeeld het aansluiten van een 5 V MCU op een 1,8 V sensor). Voor dit soort systemen is normaliter niveau-verschuivende hardware nodig, hetgeen extra kosten met zich meebrengt. Bij de MVIO periferiebouwsteen van Microchip’s meest recente 8-bit MCU’s, waaronder de AVR DD serie, kan een enkele poort op de MCU werken in een ander spanningsdomein dan de rest van de MCU, zodat er geen aanvullende externe componenten nodig zijn.
 
Bepaalde systemen vragen om een snelheids- en reactietijdniveau dat moeilijk kan worden gehaald met op software gebaseerde verwerking. De kernonafhankelijke periferiebouwstenen (CIP’s) die in tal van Microchip PIC en AVR producten beschikbaar zijn, kunnen worden geprogrammeerd met de MPLAB® codeconfigurator (MCC) en eenvoudig worden gekoppeld om een hardware verwerkingsketen te vormen. Dit maakt het mogelijk om klantspecifieke periferie samen te stellen met uitsluiting van softwarematige cyclustijdverwerking. Zo kan bijvoorbeeld een WS2812 LED array, die vraagt om een unieke timing om goed te worden aangestuurd, gemakkelijk worden geregeld door het configureren van een ‘super periferiebouwsteen’ die bestaat uit een impulsbreedte-modulator (PWM), een SPI-interface en een configureerbare logische cel (CLC).
 

Groeiende markt voor markt voor 8-bit PIC en AVR MCU componenten

Omdat de markt voor 8-bit PIC en AVR MCU componenten nog steeds groeit, blijft Microchip gevoelig voor de lange-termijn behoeften van klanten door trouw te blijven aan de sterke fundamenten van het productenpakket en de ondersteuningsstructuur. PIC en AVR MCU’s zijn ongelofelijk eenvoudig om mee te ontwerpen en dankzij het ondersteuningsnetwerk kunnen klanten van Microchip in kortere tijd hun producten ten gelde maken. Het 8-bit MCU programma  is pen-voor-pen compatibel, hetgeen betekent dat een alternatieve PIC of AVR MCU kan worden geselecteerd voor betere prestaties, of als een klant de productbeschikbaarheid wil optimaliseren zonder alles helemaal opnieuw te hoeven ontwikkelen.
 
“PIC en AVR microcontrollers zijn immens populair omdat ze zijn ontworpen om te voldoen aan de eisen van onze afnemers voor zowel de huidige als voor toekomstige toepassingen,” zegt Greg Robinson, vice president marketing voor Microchip’s MCU8 bedrijfseenheid. “We hebben bovendien een robuuste toeleveringsketen opgezet voor 8-bit PIC en AVR MCU’s­, waarbij het overgrote deel wordt geproduceerd in de eigen Microchip fabrieken. Daardoor zijn we in staat om de productieprocessen te controleren op een manier die ongekend is in de industrie.”
 

Ontwikkelhulpmiddelen

Microchip biedt een compleet ontwikkel ecosysteem van hardware en software hulpmiddelen, waaronder de MPLAB® X en MPLAB® Xpress geïntegreerde ontwikkelomgevingen (IDE’s) en de MPLAB® codeconfigurator (MCC), die een intuïtieve grafische interface biedt voor het genereren van productieklare instellings- en toepassingscode voor op 8-bit MCU-gebaseerde projecten.
 
Klik hier voor meer informatie.