Moleculaire nanodraden supergevoelig voor magneetvelden
Wetenschappers van UT-onderzoeksinstituut MESA+, de TU/e en de Universiteit van Straatsburg zijn er in geslaagd om perfecte één-dimensionale moleculaire draden te maken, waarvan de elektrische geleiding bij kamertemperatuur met een heel zwak magneetveld bijna volledig kan worden onderdrukt. Het onderliggende mechanisme is mogelijk nauw verwant aan het biologisch kompas dat sommige trekvogels gebruiken om zich te oriënteren op het aardmagnetisch veld. Deze spectaculaire ontdekking kan leiden tot radicaal nieuwe magneetveldsensors, bijvoorbeeld voor smartphones.
De verandering van de elektrische weerstand door middel van een magneetveld wordt magnetoweerstand genoemd en dit effect wordt bijvoorbeeld veel gebruikt in leeskoppen van harddisks. Normaal gesproken zijn hiervoor magnetische materialen nodig, maar het zeer grote magnetoweerstandseffect dat nu is gemeten komt zonder magnetisch materiaal tot stand.
De wetenschappers gebruikten voor hun experimenten het organische molecuul DXP, een rode kleurstof, waarvan ze eendimensionale ketens maakten met een lengte tussen 30 en 100 nanometer. Het magnetoweerstandseffect wordt volgens de onderzoekers veroorzaakt door de interactie tussen de elektronen die de stroom dragen en het magneetveld dat wordt opgewekt door de omringende atoomkernen in de organische moleculen.
De resultaten van het onderzoek werden op 4 juli 2013 in het tijdschrift Science gepubliceerd.