U hebt een multimeter van dertig jaar oud, een andere van een jaar of tien en een derde die u net gekocht hebt. Ze hebben een verschillende prijs en zijn eigenlijk niet met elkaar te vergelijken. Gelukkig lopen de meetresultaten niet ver uiteen, maar u vraagt zich af, welke nu de waarheid spreekt. Met een simpele referentiespanningsbron zou u daar achter kunnen komen.
U hebt een multimeter van dertig jaar oud, een andere van een jaar of tien en een derde die u net gekocht hebt. Ze hebben een verschillende prijs en zijn eigenlijk niet met elkaar te vergelijken. Gelukkig lopen de meetresultaten niet ver uiteen, maar u vraagt zich af, welke nu de waarheid spreekt. Met een simpele referentiespanningsbron zou u daar Een verstandige elektrotechnicus heeft op zijn werkbank altijd minimaal twee multimeters. Bij twijfel over de bron van een fout, kan een vergelijkende meting met een tweede multimeter al meteen uitsluitsel geven over de eerste vraag: ligt het aan mijn meetapparaat of aan de schakeling? Ook komt het vaak voor dat we de spanning op twee (of meer) verschillende plaatsen in een schakeling tegelijk willen meten. Dat is nog een reden om een tweede multimeter te hebben. Uit een vergelijkende meting valt meestal al veel te leren, maar soms willen we ook zeker weten of een multimeter exact de juiste spanning aangeeft. Dan hebben we een gekalibreerde referentie nodig, waarmee we de nauwkeurigheid van de weergegeven spanningswaarden van elk van de apparaten kunnen controleren. Dan maken we gebruik van een gekalibreerde referentiespanningsbron, zoals de AD584. Met enkele omringende componenten op een klein printje helpt deze achtpotige chip bijna voor niks iedereen die de verschillen tussen zijn voltmeters wil weten.
Vergeet de kabels niet
Vergeet niet om de juiste meettechniek te gebruiken! Om een zuivere vergelijking te kunnen maken, moet u bij de vergelijkende meting steeds dezelfde kabels gebruiken. (Ook alle kabels zijn niet gelijk geschapen voor de god van Ohm, vooral de aanraakpunten zijn verschillend. En dat geldt des te meer voor de krokodilklemmen!) Ook moet u vermijden om meer dan twee apparaten in parallel op dezelfde spanningsbron aan te sluiten. De onderstaande video is misschien geen perfecte demonstratie van het toepassen van een perfect meetprotocol, maar hij illustreert heel duidelijk een probleem waarmee elke elektronicus vroeg of laat geconfronteerd wordt. En hij laat oplossingen en methodes zien waar we inspiratie uit kunnen putten.