Hier is een nieuw boek dat is uitgegeven door Elektor! In de video van deze week bekijken we "The Book of 555 Timer Projects" van Dogan Ibrahim. De 555 timer, die voor het eerst werd geïntroduceerd in het begin van de jaren 1970, is waarschijnlijk een van de populairste IC's ooit gemaakt. Het staat bekend om zijn veelzijdigheid in het maken van timers, oscillatoren en andere praktische schakelingen.

Het boek bevat meer dan 45 projecten waarin deze chip wordt gebruikt. Het begint met een inleiding tot de 555 timer, waarin de verschillende varianten en specificaties worden beschreven. Hoofdstuk twee beschrijft de werking van de 555 en verkent de theoretische aspecten van astabiele, monostabiele en bistabiele schakelingen. Daarna gaan we over naar praktische toepassingen. In de volgende hoofdstukken beginnen we met het bouwen van projecten met de 555 en LED's, zoemers, luidsprekers, relais en meer. Elk project wordt geleverd met een gedetailleerd schema, bouwinstructies en een stap-voor-staphandleiding, samen met testprocedures om ervoor te zorgen dat we elke opstelling kunnen namaken en begrijpen. Dit boek is ideaal voor iedereen die zijn praktische elektronicakennis wil uitbreiden en alles wil leren over dit iconische IC! De 45+ volledig geteste en gedocumenteerde projecten maken het een waardevolle bron. De laatste hoofdstukken bespreken de specificaties van de 556 en 558 timers, geven een overzicht van de CMOS-versie (de LMC555) en bevatten een uitgebreide lijst van alle elektronische componenten die in het boek worden gebruikt.

Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Circuits & Circuit Design!


Het boek is verkrijgbaar in de Elektor store, waar u de inhoudsopgave gratis kunt downloaden en de volledige lijst met projecten kunt bekijken. De 555 chip is door de decennia heen in talloze projecten gebruikt en is een echte klassieker. Wat gaat u ermee bouwen? Laat het ons weten in de reacties en bekijk de video hieronder:
 
 

Ontdek meer schakelingen

Wilt u meer leren over elektronicaontwerp, schakelingen, componenten of elektronica in het algemeen? Bekijk alle educatieve video's en maak gebruik van de kennis van experts op ons Elektor YouTubekanaal en ons Elektor Industry YouTubekanaal. Abonneer u op Elektor's wekelijkse nieuwsbrief om regelmatig deskundige technische kennis en inzichten te ontvangen.