De ESP32-C3 is officieel aangekondigd door Espressif als zijn eerste op RISC-V gebaseerde SoC-ontwerp. Het is Espressif's nieuwste Wi-Fi- en BLE-compatibele chip, bedoeld voor toepassingen waar de capaciteiten van een ESP8266 te min en een ESP32 of ESP32-S2 te duur zijn.

ESP32-C3 Essentials

De ESP32-C3 biedt een goedkope oplossing voor IoT-toepassingen en biedt tegelijkertijd een passend veiligheidsniveau voor alledaagse veiligheidsrisico's. Een overzicht van de chip's blok schema, overgenomen van het datasheet, is te zien in figuur 1.

 
Figuur 1: ESP32-C3 blokschema (Bron: Espressif).
 

Belangrijkste kenmerken:  

⦁    Single-core, 32-bits, RISC-V-gebaseerde MCU die op 160MHz kan werken.    
⦁    400KB SRAM    
⦁    Geïntegreerde 2.4-GHz Wi-Fi    
⦁    Bluetooth LE 5.0 met long-range ondersteuning    
⦁    Cryptografische Hardware Accelerators    
⦁    22 programmeerbare GPIO's    
⦁    2x 12-Bit SAR ADC    
⦁    3x SPI (ondersteund SPI, dual SPI, quad SPI en QPI)    
⦁    2x UART (ondersteund RS232, RS485 IrDA tot maximaal 5MBaud)    
⦁    1x I2C (tot 800kBit)    
⦁    1x I2S    
⦁    RMT (Afstandsbediening)    
⦁    TWAI (CAN 2.0b compatibel/ISO 11898-1)    
⦁    PWM

De ESP32-C3 voegt veiligheidsfuncties toe zoals Secure Boot, Flash Encryption, Digital Signature en HMAC Peripheral en een World Controller. Deze laatste maakt twee uitvoerings-modi mogelijk die onafhankelijk van elkaar zijn. Afhankelijk van de configuratie kan dit worden gebruikt om een Trusted Execution Environment te vormen en maakt het mogelijk dat applicaties taken die gevoelige gegevens verwerken, zoals DRM-diensten, te isoleren van andere taken die anders gevoelige informatie zouden kunnen lekken. Software-ondersteuning zal worden gedaan via het Espressif ESP-IDF om toegang te geven tot reeds bekende API's en softwaretools. De toevoeging van de ESP32 pin matrix functie voor flexibele pin toewijzing aan randapparatuur, BLE en 400kB geheugen tegen lage kosten zijn een welkome aanvulling in de Espressif portfolio.

Ontwikkelingskits

Ontwikkelingskits voor de ESP32-C3, de  ESP32-C3-DevKitC-1 en ESP32-C3-DevKitM-1 zijn al aangekondigd voor evaluatie. Elektor zal de chip testen zodra de eerste exemplaren beschikbaar zijn.