Op bezoek bij startup CELUS
Toen CELUS in 2018 werd opgericht, vond een van hun eerste evenementervaringen plaats op Electronica Fast Forward 2018, powered by Elektor. Nu, 4 jaar later, en na het ophalen van €25M in serie A financiering, zijn ze geen nieuwelingen meer bij het bezoeken van beurzen zoals Electronica: Dit jaar hebben ze hun eigen stand (Hall C4.459).
We kijken ernaar uit hen daar in november te zien, dus we spraken met Tobias Pohl, die al vanaf het begin bij CELUS werkt, voor een kijkje achter de schermen bij het runnen van een startup.
Hoi, Tobias. Hoe is de focus van je bedrijf veranderd sinds de lancering in 2018?
We hebben ons werkterrein verbreed, en met de inbreng en steun van onze partners sluiten we nog dieper in de waardeketen aan. Onze focus is dus eigenlijk niet veel veranderd sindsdien - we streven nog steeds onze visie na om elektronica-engineering te versnellen en te vereenvoudigen.
Hoe ziet jouw gebruikelijke werkdag eruit? Krijg je als oprichter nog enige vrije tijd, of ben je de hele dag in vergaderingen en aan het delegeren?
Minstens een derde van mijn tijd bestaat uit operationele activiteiten, zoals contacten met klanten en ja, zelfs af en toe een beetje praktijktijd, bijvoorbeeld het solderen van demo-boards. Ongeveer een ander derde besteed ik aan vergaderingen - zowel interne vergaderingen als externe vergaderingen met partners, investeerders en pers, bijvoorbeeld.
Dus, hoeveel uur per week werk je gewoonlijk?
Gemiddeld 50 tot 80 uur, maar dat hangt van veel factoren af en kan nogal variëren.
Waarom heb je ervoor gekozen je bedrijf in Beieren te vestigen?
We zijn namelijk opgegroeid in Beieren en hebben gestudeerd in de hoofdstad, het technologisch knooppunt München, dus weggaan was voor ons nooit een optie.
Je hebt een aanzienlijk bedrag opgehaald voor je volgende groeifase, maar toch ondersteun je nog steeds samenwerkingsverbanden met bijvoorbeeld Slash Hackathon in Berlijn. Hoe belangrijk is het om de kloof te overbruggen tussen multimiljoenen-bedrijven en beginnende technologieliefhebbers? Vind je het een uitdaging om middelen te wijden aan deze gemeenschapsopbouwende inspanningen?
We werken met grote bedrijven aan klant- en partnerkant, terwijl we tegelijkertijd voortdurend blijven netwerken met startups en de academische wereld om het team te laten groeien en nieuwe ideeën te krijgen.
Bovendien blijven we uitkijken naar een nieuwe oplossing die de CELUS-technologie beschikbaar maakt voor iedereen in de elektronicagemeenschap - van hobbyist tot professioneel ontwerper in een groot bedrijf!
Waar heb jij je vaardigheden ontwikkeld?
Technologie zit in onze familie - mijn broer en medeoprichter Alex en ik hebben allemaal techniek gestudeerd, maar de nieuwsgierigheid en belangstelling voor alles wat technisch is, is een eigenschap die we altijd hebben gehad, en de belangrijkste leermomenten die we sinds de start van het bedrijf hebben opgedaan zijn ontstaan door "het uit te zoeken" en het leren tijdens het werk.
Heb je advies voor een technicus die overweegt een bedrijf te starten?
Zoek mede-oprichters - probeer het niet alleen te doen. En als je echt in je idee gelooft, probeer dan gewoon.
Wat was het belangrijkste probleem dat je wilde oplossen, en wat is de belangrijkste technologie die je bouwde als oplossing voor dat probleem?
Elektronicatechniek is meestal een handmatig en moeizaam proces, en wij wilden het automatiseren om tijd vrij te maken voor de technici om creatiever en innovatiever te zijn.
Wat zal je volgende stap zijn, nu je zo succesvol steun hebt gekregen van investeerders?
We willen het bedrijf echt opschalen, met meer partners samenwerken en onze methode in handen van zoveel mogelijk technici krijgen. Nogmaals, blijf kijken voor iets nieuws!
Dat zullen we zeker doen! Hebben jullie nog verrassingen in petto op Electronica 2022 in november?
We hebben dit jaar onze eigen stand en kijken ernaar uit om ons platform aan zoveel mogelijk technici en onderdelenfabrikanten te presenteren.
En wat verwacht je te bereiken over een jaar of twee?
Duizenden technici zullen gebruik maken van de CELUS-technologie en de meeste onderdelenfabrikanten zullen in ons platform geïntegreerd zijn.
CELUS heeft in een paar korte jaren een lange weg afgelegd. Kijk voor meer achtergrondinformtie naar deze wrap-up van Productronica Fast Forward 2019, met daarin een interview met CELUS (toen nog Contunity geheten):
Wist je dat we dit jaar op Electronica 2022 de 6e verjaardag van Fast Forward vieren? Bezoek de stand van Elektor in hal B4.440 en maak kennis met de volgende generatie startups die op het punt staan de wereld van de elektronica te veranderen. Wie weet - kun je de volgende CELUS zien en spreken!
Vertaling: Hans Adams