Starter Kit met gen4-uLCD-43DCT-CLB-module
De Australische firma 4D Systems produceert een assortiment van gemakkelijk te integreren intelligente displaymodules met en zonder aanraakscherm. De modules worden geprogrammeerd met Workshop4 IDE, dat vier verschillende werkomgevingen biedt, van tekst-gebaseerd tot visueel programmeren. Met deze combinatie kan de gebruiker een grafische gebruikersinterface (GUI) opzetten in minuten in plaats van dagen.

Volop mogelijkheden

Voor onze test hebben we gekozen voor een gen4-µLCD-43DCT- CLB -module met een 4,3” TFT -scherm van 480 × 272 pixels met 65k kleuren en capacitieve aanraaksensor. De afmetingen zijn 123 × 84,5 × 8,4 mm en het heeft een 30-polige connector voor het aansluiten van andere hardware.
 
Het hart van de displaymodule wordt gevormd door een Diablo16-chip van 4D Systems, die uw 4D Graphics Language (4DGL)-programma’s uitvoert op een soft-core Extensible Virtual Engine (EVE). De Diablo16 heeft PWM-audiogeneratie, GPIO, timers, PWM en kwadratuur-encoder-inputs. Verder heeft hij seriële poorten en een microSD-kaart zorgt voor dataopslag. Er is dus ruim voldoende periferie om mee te spelen.

 
De IDE laat enkele details van onze aangesloten displaymodule zien.

Gezien al die mogelijkheden, kunnen de displaymodules zowel dienen als display in een groter systeem of zelf de intelligentie van een toepassing vormen.

Workshop4 IDE

Het is mooi om een grafisch display met heel veel mogelijkheden te hebben, maar hoe gaan we die allemaal benutten? Daarvoor hebben de mensen bij 4D Systems de tool Workshop4 IDE ontwikkeld, een gereedschap waarmee de gebruiker snel en gemakkelijk slimme GUI’s kan ontwerpen.

Er zijn twee versies van Workshop4 IDE: Free en Pro. Hoewel we voor dit artikel de Pro versie hebben gebruikt, is de gratis versie goed genoeg om hetzelfde mee te doen.

Als we de IDE starten, zien we een scherm met verschillende drukknoppen. Als u een licentiecode hebt, kunt u links op de knop Options klikken en dan de licentie-tab kiezen.

 
Klik op 'Create a new 4D Systems Project' in de Workshop4 IDE om te beginnen. 

Vier soorten projecten in Workshop4 IDE

Klik op ‘Create New Project’, kies uw module en de gewenste oriëntatie (landscape of portrait) en kies welke programmeeromgeving u wilt gebruiken:
  1. Designer: voor gebruikers die zelf 4DGL-code willen typen en dus volledige controle over de module hebben;
  2. ViSi: een visuele programmeeromgeving waarmee de gebruiker snel een GUI kan opzetten om die later met de hand af te maken met 4DGL-code;
  3. ViSi-Genie: een compleet visuele programmeeromgeving om een GUI te ontwerpen door GUI-elementen te verslepen en te plaatsen en de parameters in te stellen. Hier komt helemaal geen 4DGL-coderen aan te pas. Een ViSi-Genie-GUI is een Slave die door een host wordt aangestuurd via een seriële link;
  4. Serial: de module is een puur Slave-display, dus een host moet hem aansturen door 4DGL-primitieven te sturen. Om in deze modus te werken, moet eerst de SPE (Serial Platform Environment) op het display worden geladen. Dit is het geval voor displays vers uit de doos. In het menu Tools zit een drukknop ‘SPE Load’ om de SPE opnieuw te laden op een niet-maagdelijk display.