Schakeling: doe-het-zelf elektrocardiogram simulator
Bij het ontwikkelen en het onderhoud van elektrocardiogram (ECG) apparatuur is een kunstmatig signaal, dat een echt ECG nabootst, essentieel. In mei 2000 presenteerde Elektor dit ontwerp van een electrocardiogram simulator. Zoals u zult zien heeft dit doe-het-zelf project een verscheidenheid aan mogelijke toepassingen.
Bij het ontwikkelen en het onderhoud van elektrocardiogram (ECG) apparatuur is een kunstmatig signaal, dat een echt ECG nabootst, essentieel. In mei 2000 presenteerde Elektor dit ontwerp van een electrocardiogram simulator. Zoals u zult zien heeft dit doe-het-zelf project een verscheidenheid aan mogelijke toepassingen.
"Normaal gesproken wordt in industriële ECG-testapparatuur een microcontroller systeem gebruikt om een testsignaal te genereren, wat daardoor vrij duur is. Echter, je zult bij dit ontwerp hier tevergeefs naar zoeken", legt de ontwerper, J. Holzhauer, uit. "Er worden slechts twee standaard logische IC's en een paar passieve componenten gebruikt. IC1 is een 24-voudige binaire teller met een geïntegreerde oscillator en verdeler. Met de aangegeven kristalfrequentie van 4.194.304 Hz verschijnt er een 16 Hz blokgolfsignaal op de Q18 uitgang (pin 10). Schakelaar S1b pikt een tweede signaal op (2 Hz of 1 Hz). Het 16 Hz signaal klokt IC2, een decimale teller met tien uitgangen. Het tweede signaal wordt gedifferentieerd door de combinatie van C3 en R3. Naaldvormige pulsen zijn aanwezig op pin 15 van de decimale teller (IC2), zoals aangegeven in het schema. Deze pulsen zetten de teller op de juiste momenten weer op nul. De taak van diode D2 is om het negatieve deel van de pulsen te blokkeren."
Een 9V batterij fungeert als voeding voor deze elektrocardiogram simulator, die slechts ongeveer 2,5 mA verbruikt, wat zorgt voor een lange levensduur van de batterij. De montage is snel en eenvoudig omdat de schakeling in slechts enkele minuten in elkaar kan worden gezet met behulp van de meegeleverde printplaat.
Opmerking van de redactie: dit artikel werd voor het eerst gepubliceerd in een editie van ElektorMag uit 2000. Sommige componenten, producten (bijv. PCB's) en links zijn mogelijk niet meer beschikbaar. Toch vinden we de educatieve inhoud waardevol en hopen we dat het u inspireert om een nieuw project te starten.
Het ontwerp van de electrocardiogram simulator
Door een echt ECG na te bootsen kunt u testen en onderzoeken zonder dat u daadwerkelijk metingen aan mensen hoeft te doen, waardoor de potentiële risico's van proefpersonen aanzienlijk worden verminderd. Deze elektrocardiogram simulator genereert een dergelijk signaal, en kan dankzij z’n kristalgestuurde nauwkeurigheid ook worden gebruikt voor het kalibreren van hartslag monitors.Een 9V batterij fungeert als voeding voor deze elektrocardiogram simulator, die slechts ongeveer 2,5 mA verbruikt, wat zorgt voor een lange levensduur van de batterij. De montage is snel en eenvoudig omdat de schakeling in slechts enkele minuten in elkaar kan worden gezet met behulp van de meegeleverde printplaat.
Het oorspronkelijke project
Het artikel, “ECG Simulator: An Analogue Waveform Generator' werd in mei 2000 in Elektor gepubliceerd. Het artikel is dit keer, na publicatie hiervan, gedurende twee weken gratis te downloaden. Geniet ervan!Opmerking van de redactie: dit artikel werd voor het eerst gepubliceerd in een editie van ElektorMag uit 2000. Sommige componenten, producten (bijv. PCB's) en links zijn mogelijk niet meer beschikbaar. Toch vinden we de educatieve inhoud waardevol en hopen we dat het u inspireert om een nieuw project te starten.
Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Circuits & Circuit Design!