Schakeling: zelfbouw roulette draaischrijf
Indien u van games en doe-het-zelf elektronica houdt dan heeft Elektor een mooi project voor u. Dit ontwerp van een roulette draaischijf is voorzien van 40 LED's, die worden aangestuurd door een microcontroller. Hieronder de beschrijving.
Indien u van games en doe-het-zelf elektronica houdt dan heeft Elektor een mooi project voor u. Dit ontwerp van een roulette draaischijf is voorzien van 40 LED's, die worden aangestuurd door een microcontroller. Hieronder de beschrijving.
Een gewone schakelaar en een drukknopschakelaar (S2 en S1), die elk rechtstreeks zijn aangesloten op een I/O-pin van de microcontroller, zorgen voor de bediening. De visuele weergave van de gesimuleerde bal wordt verzorgd door 40 LED's (D1-D40). Elke LED heeft zijn eigen serieweerstand (R1-R40).
"U dient te letten op de juiste polarisatie van de LED's, IC's en elektrolytische condensatoren", legt de ontwerper P. Goossens uit. "Voor de IC's kunnen sockets worden gebruikt, maar die zijn niet nodig als u een enige ervaring heeft met solderen.
Note van de redactie: dit artikel verscheen voor het eerst in een editie van ElektorMag uit 2004. Sommige componenten, producten, PCB's en/of weblinks zijn mogelijk niet meer beschikbaar. Toch vinden we de educatieve inhoud nog steeds waardevol, en we denken dat het u zal inspireren om zelf een project te starten.
Ontwerp van de roulette
Deze roulette schakeling werd voor het eerst gepresenteerd in 2004 en is gebouwd rond een AT89C2051 MCU (IC1), waardoor slechts een paar externe componenten nodig zijn. "C12 en R41 genereren een resetsignaal wanneer de voedingsspanning wordt ingeschakeld. X1, C1 en C2 zorgen ervoor dat de interne oscillator van IC1 een kloksignaal van 12 MHz genereert."De printplaat
Het project is voorzien van een dubbelzijdige printplaat. De printplaat bevat het de hele schakeling, behalve de 9V-batterij."U dient te letten op de juiste polarisatie van de LED's, IC's en elektrolytische condensatoren", legt de ontwerper P. Goossens uit. "Voor de IC's kunnen sockets worden gebruikt, maar die zijn niet nodig als u een enige ervaring heeft met solderen.
Het oorspronkelijke project
Het artikel, “LED Roulette: “LED's vervangen balletje”, verscheen in januari 2004 in Elektor. U kunt het artikel gratis downloaden gedurende twee weken na de publicatie hiervan. Veel plezier met het artikel en laat het ons weten als u zelf een project start!Note van de redactie: dit artikel verscheen voor het eerst in een editie van ElektorMag uit 2004. Sommige componenten, producten, PCB's en/of weblinks zijn mogelijk niet meer beschikbaar. Toch vinden we de educatieve inhoud nog steeds waardevol, en we denken dat het u zal inspireren om zelf een project te starten.
Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Circuits & Circuit Design!