Onderzoekers van de Monash University (Clayton, Australië) hebben een methode gevonden om vellen grafeen te stapelen zonder dat deze met elkaar weer versmelten tot grafiet. Het hierdoor ontstane grote actieve grafeenoppervlak kan worden gebruikt voor energie-opslag. Hierbij zijn zeer snelle laadtijden mogelijk, waardoor bijvoorbeeld een iPhone in slechts enkele seconden volledig zou kunnen worden opgeladen. Een dergelijke grafeen-’accu’ zou een vrijwel onbeperkte levensduur hebben.

 

De simpele oplossing die de onderzoekers voor het probleem van de versmeltende grafeenvellen hebben bedacht bestaat uit de toevoeging van gewoon water. Door het grafeen vochtig te houden (in de vorm van een gel) ontstaan afstotende krachten tussen de grafeenvellen, waardoor deze van elkaar gescheiden blijven. De onderzoekers verwachten dat grafeengel bij energieopslag belangrijk beter zal presteren dan de huidige op koolstof gebaseerde technologieën. Daarnaast zien zij toepassingsmogelijkheden in biomedische apparatuur, zuiveringsmembranen en sensoren.  

 

De resultaten van het onderzoek werden onlangs gepubliceerd in de tijdschriften Advanced Materials, Angewandte Chemie en Chemical Communications.

 

Meer info:
www.monash.edu.au/news/show/graphite-water-the-future-of-energy-storage

 

Illustratie: Gengping Jiang