TU Delft maakt meer waterstof met zonlicht
Wetenschappers van het Photovoltaics Materials and Device Laboratory van de TU Delft en het Helmholtz-Zentrum Berlin für Materialen und Energie hebben een recordrendement van bijna 5 procent bereikt bij de productie van waterstof met behulp van zonlicht. Dat wil zeggen dat bijna 5 procent van de energie van het invallende zonlicht wordt opgeslagen in het geproduceerde waterstof. De onderzoekers verwachten dat op termijn een efficiëntie van 10 procent haalbaar is.
Waterstof wordt wel gezien als dé energiedrager van de toekomst, bijvoorbeeld voor gebruik in brandstofcelauto’s. De productie moet dan wel betaalbaar, efficiënt en milieuvriendelijk zijn. Een van de mogelijkheden hiervoor is het direct splitsen van water met zonlicht. Met relatief dure zonnecellen werd hierbij een efficiëntie van 4,7 procent gehaald. De onderzoekers hebben nu een alternatief gevonden in de combinatie van een simpele, goedkope zonnecel met een foto-anode, een lichtgevoelig materiaal gemaakt uit een metaaloxide. Tot nu toe was de bereikte efficiëntie relatief laag, maar de onderzoekers hebben de efficiëntie van de foto-anode sterk kunnen verbeteren door wolfraam-atomen in het metaaloxide aan te brengen.
De resultaten van het onderzoek werden op 29 juli 2013 in de online-editie van het tijdschrift Nature Communications gepubliceerd.