Virussen wekken elektriciteit op
Wetenschappers van het Lawrence Berkeley National Laboratory in de Verenigde Staten hebben een generator gemaakt waarin mechanische energie door (onschuldige) virussen wordt omgezet in elektriciteit. Met dit principe kunnen ‘energy harvesters’ worden gemaakt die de trillingen van alledaagse bezigheden zoals het sluiten van een deur of de trap oplopen omzetten in elektrische energie. Als mogelijke toepassing wordt een generator genoemd die zo dun is als een vel papier en in een schoenzool kan worden verwerkt om een mobiele telefoon tijdens het lopen op te laden.
Het gebruikte M13-virus valt alleen bacteriën aan en is ongevaarlijk voor de mens. Het vermenigvuldigt zich razendsnel zodat er altijd een ruime voorraad van aanwezig is. De virussen vormen automatisch een dunne laag. Als deze bedekt wordt met elektrisch geladen eiwitten vormt het geheel een piëzoelektrische sensor. Met een stapel van 20 van deze lagen verkregen de onderzoekers het beste resultaat: een spanning van 400 mV en een stroom van 6 nA. Dit bleek voldoende om een LCD aan te sturen.
De resultaten van het onderzoek werden op 13 mei 2012 gepubliceerd in de online-editie van het tijdschrift Nature Nanotechnology.
Foto: Roy Kaltschmidt, Berkeley Lab