Wie het kleine niet eert – aflevering 25 – Verbeteringen voor de Andonstar ADSM302
Verbeteringen voor de Andonstar ADSM302
idee: Dr. Martin Oppermann (Duitsland)
De ADSM302 kan als stand-alone microscoop worden gebruikt, of in combinate met een PC. In het eerste geval ziet men ‘live’ beelden op het display van de microscoop zelf; in het andere geval wordt het beeld op het scherm van de PC weergegeven.
Bij PC-bedrijf wordt de microscoop ook via de USB-poort van die PC gevoed, en daar doet zich het eerste probleem voor: een USB 2.0-poort levert maximaal 500 mA en dat is eigenlijk niet genoeg (zelfs als de verlichting van de microscoop niet is ingeschakeld). Een USB 3.0-poort is eigenlijk dringend vereist.
Om tussen stand-alone bedrijf en PC-bedrijf om te schakelen moet eigenlijk telkens de verbindingskabel tussen microscoop en PC worden ingestoken of losgenomen – dat is niet werkelijk bevorderlijk voor de levensduur van stekkers en connectoren.
De kleine schakeling van figuur 1 lost beide problemen in één klap op. In de eerste plaats is voorzien in een micro-USB-bus zodat voor de voeding van de microscoop een USB-netadapter gebruikt kan worden.
En met behulp van de aan/uit/aan-schakelaar kan worden omgeschakeld tussen stand-alone bedrijf en PC-bedrijf. De beide schakelcontacten van het miniatuurrelais schakelen de USB-datalijnen van de PC al dan niet door naar de microscoop. Het type schakelaar is belangrijk: de schakelvolgorde is aan-uit-aan; doordat bij omschakelen telkens de voedingsspanning voor de microscoop kort wordt afgeschakeld, wordt deze gereset en kan de elektronica de juiste bedrijfsmodus (stand-alone of PC) herkennen. De LED licht op in de PC-modus.
De schakeling kan op een stukje gaatjesprint worden opgebouwd; voor de USB-bussen kunt u desgewenst enkele goedkope USB-kabels ‘opofferen’. Of u kunt (zoals de auteur heeft gedaan) een echte print ontwerpen en echte USB-bussen voor printmontage gebruiken en het geheel in een net kastje inbouwen (zie figuur 2 en de download bij dit artikel).