De sensor wordt afgekoeld met Cold Spray
Dit doe-het-zelf-project is onder de titel WiFi desktop-thermostaat gepubliceerd in het januari/februarinummer van Elektor Magazine. Het is niet alleen een flexibele, programmeerbare temperatuurregelaar, maar ook een ideaal project om te leren over en te experimenteren met communicatie via WiFi.
Het project biedt 6 presets en 3 gebruikersprogramma’s voor het schakelen van een belasting van 250 VAC, 10 A met een relais met zowel normally-open (NO)- als normally-closed (NC)-contacten.
De belasting kan via een WiFi-netwerk worden bestuurd met een interactieve gebruikersinterface op uw smartphone, tablet of computer.

Hoog geïntegreerd System-on-Chip ESP8266 met WiFi-functionaliteit

Het hart van dit WiFi-bestuurde, temperatuurgevoelige relais wordt gevormd door een ESP -12F-module, die is gebaseerd op de beroemde ESP 8266EX, geflankeerd door 4MB geheugen.
De alom aanwezige ESP -module neemt praktisch alle taken voor zijn rekening:
  • inlezen van de vier drukknoppen
  • besturen van de drie LED’s;
  • communiceren met de temperatuursensor;
  • het relais in- en uitschakelen.
 

Het programma voor de interactieve thermostaat is geschreven als een Arduino-sketch met een setup- en een lusfunctie. Het is een behoorlijk groot programma, omdat er ook een webserver en een WiFi-accesspoint zijn ingebouwd. De thermostaat is geïmplementeerd in de functie loop() en daar kunnen naar wens eigen presets worden toegevoegd. Het is echt gemakkelijk om dat te doen.
Als u de geïntegreerde webserver en WiFi-functionaliteit liever niet ziet als "black boxes", biedt dit project geweldige mogelijkheden om te leren over de ingewikkelde details van de communicatie tussen het hoofdprogramma en de internetpagina bij het vormen van de gebruikersinterface op het verbonden apparaat.

Vier programmeer- en scripttalen

De thermostaat is de server en
de telefoon, tablet of computer is de client,
die de webpagina weergeeft.
De thermostaat is de server en de telefoon, tablet of computer is de client, die de webpagina weergeeft.
De thermostaat is in feite een webserver die reageert op zogenaamde HTTP- GET -requests. Op zo’n request wordt een antwoord verwacht, dat kan bijvoorbeeld een HTML-bestand of een plaatje zijn, maar ook data.
In de afbeelding ziet u een grafische weergave van de werking. Meer gedetailleerde informatie is te vinden in het uitgebreide artikel in Elektor Magazine en op de webpagina bij Elektor LABs.
 
Hoewel hier is gekozen voor het bouwen van een thermostaat, zou u ook iets heel anders van dit WiFi-bestuurde relais kunnen maken, door een andere sensor te gebruiken in plaats van de temperatuursensor.