Circuit: Een doe-het-zelf CAN-tester
24 juli 2024
op
op
Wilt u experimenten en tests uitvoeren op een CAN-bus? Dat kan met dit doe-het-zelf CAN-testerontwerp uit 2013, dat ook de mogelijkheid biedt om een bestaande CAN bus aan te sluiten om de data te controleren of om fouten op te sporen.
Het circuit bestaat uit verschillende belangrijke componenten:
"De SJA1000 is een bitstroomprocessor met een zend- en ontvangstbuffer", legt Hugo Stiers uit op. "Deze wordt bestuurd en geïnitialiseerd door de ATmega8515. De ATmega8515 voorziet de zendbuffer van de SJA1000 van berichten en leest de ontvangstbuffer uit. De SJA1000 is verbonden met de ATmega8515 via een multiplex adres/data bus (PA0 - PA7). Daarnaast zijn er vier besturingssignalen die naar de SJA1000 gaan: CS (chip select), ALE (address latch enable), RD (read) en WR (write)."
Eenmaal gebouwd biedt de CAN-Tester het volgende:
Vertaling: Willem den Hollander
CAN-testerschakeling
Het ontwerp van de CAN-Tester bestaat uit twee identieke print (print A en print B), die geladen zijn met verschillende software. U kunt elke print uitrusten met een 4 × 20 LCD. De prints communiceren volgens het CAN-protocol en kunnen ook worden aangesloten op een bestaande CAN-bus.- Een ATmega8515 8-bits microcontroller (IC1)
- Een ATmega8515 8-bits microcontroller (IC1)
- Een PCA82C250 CAN-zendontvanger (IC3)
- MAX232: RS-232 transceiver (IC2, voor communicatie met de PC)
- Een LCD met 4 × 20 tekens (LCD1)
Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over DIY electronics! "De SJA1000 is een bitstroomprocessor met een zend- en ontvangstbuffer", legt Hugo Stiers uit op. "Deze wordt bestuurd en geïnitialiseerd door de ATmega8515. De ATmega8515 voorziet de zendbuffer van de SJA1000 van berichten en leest de ontvangstbuffer uit. De SJA1000 is verbonden met de ATmega8515 via een multiplex adres/data bus (PA0 - PA7). Daarnaast zijn er vier besturingssignalen die naar de SJA1000 gaan: CS (chip select), ALE (address latch enable), RD (read) en WR (write)."
Eenmaal gebouwd biedt de CAN-Tester het volgende:
- Testconfiguratie met prints A en B, voor 29-bits en/of 11-bits ID's (automatisch)
- Uitlezen van CAN-data op het LCD-scherm (bijvoorbeeld handrem, kilometerstand, enz.)
- Uitlezen van CAN-data op het LCD-scherm (voor data bekijken met HyperTerminal)
- Functionaliteit testen met drukknoppen en LED's
- Simulatie van berichten
Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Circuits & Circuit Design! Toepassingen
In het artikel beschrijft Stiers een paar verschillende toepassingen.- Toepassing 1: Print A en print B verzenden en ontvangen automatisch berichten naar elkaar
- Toepassing 2: Enkele CAN-tester met LCD (handrem, kilometerstand, enz.)
- Toepassing 3: Data bekijken met Hyper-Terminal (baudrate = 57.600)
- Toepassing 4: CAN-tester met drukknoppen en LED's
- Toepassing 5: De CAN-Tester als simulator voor berichten
De CAN-tester en meer
Het artikel van Hugo Stiers, "CAN Tester met uitgebreide mogelijkheden” verscheen in Elektor november 2013 dat Elektor Leden direct kunnen downloaden. Ledenvoordelen zijn onder andere: een abonnement op ElektorMag, 10% Elektor Store korting op veel producten en volledige toegang tot onze onlinebibliotheek. Als u lid wilt worden van Elektor, meld u dan vandaag nog aan. Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Testen & Meten! Vertaling: Willem den Hollander
Read full article
Hide full article
Discussie (0 opmerking(en))