Embedded en AI

Laatste nieuws

Webinar:
Aan de slag met Arduino Opta PLC

 

Webinar Arduino PLC May 2 2024.png
Bekijk het Elektor-webinar "Aan de slag met de Arduino Opta PLC-familie", dat is opgenomen op 2 mei 2024. Het webinar laat zien hoe de wereld van Arduino industriële programmeerbare logische controllers (PLC's) en automatisering ontmoet. Het is een uitstekende bron voor degenen die geïnteresseerd zijn in de mogelijkheden van Arduino in de automatisering en hoe traditionele PLC-systemen opnieuw kunnen worden bedacht. Clemens Valens van Elektor voegt zich bij gastvrouw Francesca Gentile, de specialist van de Opta PLC-familie van onze vrienden bij Arduino. In de video behandelen ze onder andere:
 
  • De capaciteiten en het potentieel van Arduino binnen PLC-systemen.
  • Fundamentele concepten en geavanceerde integratietechnieken.
  • Vragen en opmerkingen van het publiek over PLC's en de Arduino Opta PLC-familie.

 

 

Embedded Systems


Screenshot 2024-05-22 at 17-45-07 Rust Embedded.png
Rust + Embedded

Vanwege de nadruk op geheugen- en threadveiligheid is Rust een favoriete keuze geworden bij het maken van betrouwbare en veilige software. De vraag rijst echter: is Rust ook een slimme keuze voor embedded applicaties? Indien we ons in dit onderwerp verdiepen dan zult u ontdekken dat Rust tal van voordelen biedt ten opzichte van de conventionele talen die worden gebruikt bij embedded development, zoals C en C++, waaronder verbeterde geheugenbeveiliging, betere ondersteuning voor concurrency, en superieure prestaties.

Gratis download


Wat biedt de toekomst voor AI en embedded systems?

AI wordt vaak afgeschilderd als een one-size-fits-all oplossing, geschikt om elke uitdaging aan te gaan. Daarentegen zien sommigen het als een voorloper van de apocalyps. Als technici en makers begrijpen we dat beide uitersten ver van de realiteit staan. Dus, hoe kunnen we AI effectiever implementeren in onze projecten? En dreigen doorbraken in AI ons overbodig te maken?

Gratis download

Screenshot 2024-05-22 at 17-55-42 Unleashing the ESP32-P4.png
De ESP32-P4 in volle glorie

Stap in een toekomst met microcontrollers waar betaalbare beveiliging, baanbrekende prestaties en ongeëvenaarde connectiviteit samenkomen. De geavanceerde microcontroller is er klaar voor om het landschap van embedded systems te transformeren, en een wereld van mogelijkheden te ontsluiten voor ontwikkelaars, technici en het hele Internet of Things (IoT) ecosysteem.


Artikel downloaden


Het real-time operating system van Metronom

Voor tal van taken, zoals het verwerken van continue signalen, moeten microcontrollers bewerkingen uitvoeren met precieze tijdsintervallen. Het hier geïntroduceerde real-time operating system (RTOS) is zeer geschikt voor AVR controllers met een beperkt geheugen. Het vereist het accepteren van bepaalde beperkingen, zoals uitsluitend programmeren in assembler, maar dit blijft een acceptabele afweging voor projecten waar snelheid en real-time prestaties cruciaal zijn.

Artikel downloaden

Screenshot 2024-02-23 at 13-20-55 Rust Embedded.png
Het nieuwe I3C protocol

Er zijn maar weinig busprotocollen die zo wijdverbreid zijn als het I²C busprotocol, dat in de jaren negentig werd geïntroduceerd door Philips Semiconductor. Toch zijn de afgelopen jaren de beperkingen van dit busprotocol duidelijk geworden. Een mogelijke opvolger, het I3C protocol, staat op het punt zijn plaats in te nemen, en dit artikel is bedoeld om hier een uitgebreid overzicht van te geven.

Artikel downloaden

Screenshot 2024-02-23 at 13-20-55 Rust Embedded.png
Een LED-kubus met de Arduino: bouw een op de Arduino gebaseerde 3D lichtshow

Een 3D lichtshow die je zal verbazen door zijn vele combinaties. Goedkoop en gemakkelijk te maken dankzij een Arduino controller, en zonder dat er printplaten nodig zijn. Het project is ideaal voor beginners en enthousiastelingen en belooft zowel eenvoud als creativiteit.
 

Artikel online lezen

AI



Inzicht in de neuronen in neurale netwerken

Ondanks dat kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML) voor iedereen toegankelijk zijn dankzij cloudgebaseerde tools zoals TensorFlow, lijken deze enorme krachtige platforms ongrijpbaar zodra je probeert te begrijpen hoe ML "onder de motorkap" werkt. In deze serie gaan we terug naar de basis en verkennen we de meeste van de basis bouwstenen van deze systemen, het neurale netwerk. Gaandeweg worden er tal van voorbeelden gegeven om zelf te proberen, zoals voorbeelden van fascinerende en obscure ML-projecten. En aan het einde zullen we zelfs een Arduino met een brein schenken.

Artikel downloaden


Een zelfdenkend oog

Het Espressif ESP32-S3-EYE board is speciaal ontwikkeld voor het toepassen van beeldherkenning en diverse AI-gerelateerde projecten. Hij wordt ondersteund door een handig software ecosysteem en biedt verschillende toepassingen, zowel voor het ESP-WHO framework voor gezichtsherkenning als voor handmatige bediening met TensorFlow. De auteur legt uit: De experimenten die hier worden uitgevoerd tonen aan dat het ESP32-S3 platform in staat is om object- en gezichtsherkenningstaken op diverse manieren uit te voeren.

Artikel downloaden


CaptureCount

Elektor-ingenieur Saad Imtiaz duikt in het fascinerende onderwerp betreffende machine vision. Het CaptureCount project begon met een duidelijk doel, om een allround objectdetectie- en telsysteem te creëren dat objecttypen herkent en vervolgens het object telt van elke categorie die het detecteert. Het ontwerp is voorzien van een Raspberry Pi 5 en een Raspberry Pi Camera Module 3. Saad behandelt hardware-integratie, object detectiemodellen, Python-codering en meer.

Artikel downloaden
 


Kunstmatige intelligentie

Zoals u weet is kunstmatige intelligentie (AI) een van de populairste onderwerpen van de huidige tijd. Maar wist u dat de auteurs, technici en redacteuren van Elektor al tientallen jaren nadenken over AI? Bekijk dit historische Elektor artikel uit 1988 dat een stukje AI-geschiedenis behandelt en speculeert over de toekomst van het vakgebied. Auteur M. Seymour schrijft: "Neurale computers kunnen helpen bij het oplossen van problemen die conventionele computers nog steeds niet aankunnen, ondanks de enorme toename van hun processing power als mogelijk gemaakt door VLSI-technologie. Deze problemen betreffen patroonverwerkingstaken, zoals spraakherkenning, en het creëren van content adresseerbaar geheugen.

Artikel downloaden


 

Microcontrollers



Microcontroller documentatie uitgelegd (deel 1)

De documentatie bestuderen is een noodzakelijk aspect van het werken met microcontrollers, of je het nu leuk vindt of niet. Gezien de complexiteit van microcontrollers, in vergelijking met eenvoudigere halfgeleiderapparaten, is de documentatie meestal uitgebreid. Laten we de documentatie van de microcontroller een onderzoeken, wat er in de datasheets staat en wat niet, en hoe u eventuele aanvullende informatie kunt vinden die u nodig heeft.

Artikel downloaden


ESP32 en ChatGPT: op weg naar een zelfprogrammerend systeem

Wilt u een op de Nano ESP32 gebaseerd communicatiesysteem bouwen en de kracht van AI en IoT benutten? U kunt twee Arduino Nano ESP32 microcontrollers, draadloze communicatie én de ChatGPT API combineren om zo een interactief communicatiesysteem te creëren. U sluit één bord aan op ChatGPT. De code plus antwoorden en de code van de tool worden draadloos doorgestuurd naar het andere Nano bord. Dit artikel behandelt het hele traject van communicatie tussen de Nano ESP32 borden tot de beperkingen van ChatGPT bij het programmeren. Met dit artikel en het beschreven project kun je de creativiteit de vrije loop laten, nieuwe horizonten verkennen in IoT-ontwikkeling, en je codeervaardigheden verbeteren.

Artikel downloaden


Vision system voor kleine microcontrollers

Dit innovatieve vision system kenmerkt zich door de innovatieve methode die het gebruikt om videobeelden vast te leggen. Deze methode is volledig compatibel met de beperkte verwerkingsmogelijkheden van de gebruikte microcontroller, en met de langzame sample frequentie die wordt geboden door de ingebouwde analoog/digitaal-omzetter. Het ontwerp opent de deur naar experimenten en zelfs praktische toepassingen. De auteur experimenteerde bijvoorbeeld met software voor het detecteren van de aanwezigheid van objecten, zoekende naar een manier om de aanwezigheid van brieven en pakketten in een brievenbus te detecteren in plaats van dat ze in een box waren gestopt.

Artikel downloaden


Smart Plug onderzoek: welke zijn hackervriendelijk?

Goedkope Wi-Fi stopcontacten of slimme stekkers maken het mogelijk om lampen en verschillende consumentenapparaten op afstand te bedienen, waarbij sommige modellen zelfs in staat zijn om het stroomverbruik te registreren. In dit artikel stellen we een paar vragen: welke hardware wordt er in deze apparaten gebruikt, en kan ik de firmware vervangen? Het project beschrijft een Espressif ESP8266 microcontroller.

Artikel downloaden


Benchmarks voor het genereren van blokgolven: verkenning van de ESP32, de Pico en andere microcontrollers

Functiegeneratoren, hoewel veelzijdig, worstelen met blokgolven bij hogere frequenties. Microcontrollers bieden een goed alternatief, zoals waargenomen bij de ESP32-S2 die scherpere golfvormen produceert. Core snelheid versus pin-schakel snelheid bepalen de MCU beperkingen. Ontwikkelomgevingen hebben invloed op het genereren van de frequenties, waarbij native omgevingen superieur blijken te zijn. Experimenten laten de integriteit van de MCU golfvormen zien, met frequenties die de scherpte van de golfvorm beïnvloeden. Bij toekomstig onderzoek kunnen DDS-chips worden gebruikt voor het genereren van hoge frequenties.

Gratis download

Embedded Development



Praktische ESP32 Multitasking: task programming met FreeRTOS en de Arduino IDE

Indien u een microcontroller gebruikt in een ontwerpproject kunt u te maken krijgen met het probleem dat er meer dan één taak tegelijk moet worden uitgevoerd. Voorbeelden hiervan zijn het scannen van sensorwaarden of het aansturen van actuatoren. U kunt dit probleem oplossen met task programmering op basis van lichtgewicht embedded operating systemen. FreeRTOS is een open-source oplossing voor verschillende microcontroller platforms. Het artikel richt zich op het ontwikkelen van een applicatie die de ADC van een potentiometer leest en deze in staafdiagramvorm op een OLED weergeeft. Bovendien laat de auteur een LED oplichten met behulp van pulsbreedte modulatie (PWM), variërend van zwak naar helder.

Artikel downloaden


Microprocessoren voor embedded systems

Embedded technici en hobbyisten hebben tegenwoordig een overvloed aan opties als het gaat om rekenkracht, dankzij een brede keuze aan beschikbare microcontrollers. Dit is echter niet altijd het geval geweest, dus laten we eens kijken naar de geschiedenis van de embedded systems. David Ashton schrijft: "Intel bracht de bal aan het rollen in 1974 met de eerbiedwaardige 8080, waarvan gezegd zou kunnen worden dat dit de echte start van het microprocessor tijdperk inluidde. Er waren twee ondersteuningschips nodig, de 8224 klokgenerator en de 8228 buscontroller. Ongebruikelijk voor hedendaagse technici hadden deze zowel ±5 V- als +12 V-voedingen nodig. Latere iteraties, zoals de 8085, hadden alleen een +5 V-voeding nodig. Lees verder voor meer informatie.

Artikel downloaden


Een black-box benadering voor de beoordeling van kwetsbaarheden van embedded systems

Neemt u embedded security serieus? Als dit het geval is dan dient u uw ontwerpen en producten te testen op problemen en kwetsbaarheden. Dit artikel behandelt een manier om het beveiligingsprofiel van een embedded system te beoordelen met behulp van black-box netwerkgebaseerde technieken. Open-source tools en Python-scripts op basis van het Sulley Fuzzing Framework worden beschreven. U leert hoe de conditie van het te testen apparaat op afstand kan worden bewaakt via een netwerkverbinding.

Artikel downloaden


Android als ontwikkelplatform: gebruik van goedkope tablet-pc's in embedded applicaties

U kunt uit het enorme archief met artikelen van Elektor veel leren over embedded development. In 2011 publiceerden we bijvoorbeeld een artikel over het gebruik van kant-en-klare tablet-pc's als embedded devices. Wat voor toepassingen zijn er mogelijk? De auteur beschrijft er een paar: een datalogger met configuratie-instellingen die via de GUI zijn ingevoerd; telemetrie vanuit een auto, met live gegevens die worden weergegeven op de GUI, en een 3G-link optie om gegevens in realtime uit te lezen en op te slaan op een flash geheugenkaart; een digitale oscilloscoop met instellingen en golfvormweergave op de GUI; en meer.

Artikel downloaden