IoT en Sensoren

Laatste nieuws

IoT-toepassingen



IoT-gateway en draadloze nodes

Soms heeft men functionaliteiten nodig in een domoticasysteem die niet direct worden aangeboden door commerciële producten. Het systeem dat in dit artikel wordt gepresenteerd heeft draadloze communicatie tussen verschillende nodes en een centrale gateway. Deze laatste maakt gebruik van MQTT om meetgegevens naar een OpenHAB server te sturen voor verwerking en visualisatie. De gateway bestaat uit een Arduino, een RFM69 module en een W5100 Ethernetmodule.

Artikel downloaden


Uitbreidbaar milieumonitorsysteem: Data publiceren op IoT-platforms

Als u eenmaal weet hoe Geiger-Müller (G-M) buizen werken, kunt u een schakeling ontwerpen om ze te gebruiken. Zoals aangegeven in dit artikel is alles wat men nodig heeft een hoogspanningsvoeding (HV) om de G-M buis van spanning te voorzien en een versterker om de pulsen hoorbaar en zichtbaar te maken. De basisschakeling wordt gevormd door de HV-voeding, de G-M buis, een pulsdetector en stretcher, en een zoemer en een LED. Er werd een microcontroller toegevoegd om de gegevens verder te verwerken en de MCU geeft de gemeten waarden weer op een LCD-scherm en verstuurt ze via een draadloze verbinding naar het internet.


Artikel downloaden


Eerste stappen met een ESP32-C3 en het IoT: Een Wi-Fi-knop en relais

Met de ESP32-C3 en beginnersvriendelijke ontwikkelomgevingen zoals de Arduino IDE, hoeft het ontwikkelen van kleine IoT-projecten niet moeilijk te zijn. Dit artikel presenteert een eenvoudig project: men kan een koppeling maken tussen een Wi-Fi-drukknop en een Wi-Fi-relais. Het relais kan op afstand worden geactiveerd door de drukknop en rapporteert de status terug aan de drukknop. Naast de ESP-C3-12F kits zijn een sensor en een actuator nodig. Het MQTT-protocol wisselt berichten uit met behulp van een broker (server) zonder te specificeren hoe de berichten eruitzien. Men kan dit vergelijken met het versturen van een brief.

Gratis download


Een controller voor Spotify

Geniet u van Spotify? Volg dan mee om te leren hoe u een draadloze Spotify-controller bouwt met een Arduino Oplà IoT kit, die bestaat uit een Maker Board en een carrier board. Spotify wordt geleverd met een eenvoudig te gebruiken programmeerinterface om de Spotify-speler via het netwerk te besturen. Het apparaat dat in dit artikel wordt beschreven, toont het Spotify-logo en de knopfuncties op een OLED-display. Als u op een knop drukt, wordt de bijbehorende API-functie aangeroepen.

Artikel online lezen

Huisbesturing en -automatisering



Verbind uw thermostaat met ESPHome

Wilt u domotica proberen? Een goede plek om te beginnen is de huisthermostaat. Bekijk voordat u begint dit informatieve artikel. Zoals u zult zien, kunt u een bestaande "domme" thermostaat vervangen door een zelfgemaakte slimme en verbonden oplossing die geschikt is voor domotica. ESPHome heeft een "klimaat" component om verwarming en koeling te regelen. Een thermostaat is dus een klimaatcomponent. Het voordeel van het gebruik van een ingebouwde component is dat het u werk bespaart. Het zorgt er ook voor dat u een mooie grafische bedieningswidget krijgt in de gebruikersinterface van de Home Assistant.

Gratis download


Home Automation gemakkelijk gemaakt: met ESPHome, Home Assistant & MySensors

Wil u uw huis uitrusten met op afstand bedienbare verlichting of gordijnen die automatisch open en dicht gaan? Bekijk dan deze handige inleiding tot domotica van Elektor-ingenieur Clemens Valens. Hij behandelt een aantal belangrijke onderwerpen, waaronder: Espurna en ESPHome; Home Assistant; energiezuinige IoT-apparaten; MySensors-integratie; multicast DNS (mDNS) inschakelen op Windows; een YAML-bestand bewerken; een MySensors Wi-Fi-gateway bouwen; en nog veel meer.

Artikel downloaden


Is Matter de Draad om het Slimme Huis te Redden? Nieuwe standaarden om het slimme huis te vereenvoudigen

Ah, de droom van het slimme huis. En voor velen blijft het een droom. Hoewel er veel draadloze en kabel gebonden protocollen zijn, heeft elk zijn eigen domein, apps en functies. De sleutel lijkt Thread te zijn, dat het aloude probleem met Zigbee, Z-Wave en Bluetooth Mesh oplost, namelijk dat ze een gateway nodig hebben die van IP vertaalt naar het protocol dat deze draadloze netwerken gebruiken. Matter levert de stof die Thread zinvol maakt en ervoor zorgt dat gebruikers, in plaats van de giganten op het gebied van consumentenelektronica, kunnen beslissen welke apps en spraakassistenten ze gebruiken om hun apparaten te bedienen.

Artikel downloaden
 


ESP32 deurbel via Telegram

Wanneer de deurbel gaat, stuurt deze schakeling een bericht naar de telefoon of computer waarop u de Telegram app gebruikt. Op voorwaarde dat uw Telegram app actief is en verbonden met de Telegram server (via Wi-Fi of mobiel netwerk), zal het u waarschuwen over de aanwezigheid van de bezoeker voor uw deur, ongeacht waar u bent. Als u de bezoeker vertrouwt, kunt u zelfs een bericht terugsturen dat een elektrische deuropener bedient. U kunt dit project ontwikkelen met elke ESP32- of ESP8266-module.

Gratis download

IoT-protocollen



Mijn eerste LoRaWAN: met Blue Pill, LoRa Break-out Board en The Things Network

Wilt u experimenteren met LoRaWAN? LoRa-radiotechnologie maakt datatransmissie mogelijk met een unieke combinatie van langeafstandscapaciteit en laag energieverbruik. Deze eigenschap maakt LoRa bijzonder geschikt voor genetwerkte sensoren die zuinig met energie moeten omgaan. Het Things Network, een veelgebruikt en open netwerk, vergemakkelijkt de ontvangst van sensorgegevens. Voor de eerste experimenten zijn slechts een paar goedkope kleine boards nodig.

Gratis download


Sigfox CO₂ stoplicht

Het CO₂-stoplichtsysteem dat in dit artikel wordt beschreven, maakt verbinding met internet via het Sigfox-radionetwerk in plaats van via Wi-Fi. Sigfox is bijzonder geschikt voor deze toepassing omdat we slechts kleine hoeveelheden data hoeven te verzenden en de uitstekende radiodekking van Sigfox geeft ons maximale flexibiliteit. Het ontwerp is verbonden met het Internet of Things (IoT) met behulp van een Arduino MKR FOX1200 microcontrollerboard, dat communiceert met het Sigfox-netwerk.

Artikel downloaden


 

 



Een kwestie van samenwerking: Ontwikkelen met het Thing Plus Matter Board en Simplicity Studio

In het IoT worden verschillende communicatieprotocollen gebruikt. Als gevolg hiervan moeten zowel ontwikkelaars als consumenten beslissen hoe ze willen dat hun apparaten communiceren. Als er eenmaal een beslissing is genomen, zit men meestal vast aan een bepaalde omgeving. Gelukkig is Matter een uniforme, open-source applicatielaag-connectiviteit die het spel verandert. Dit artikel presenteert een Matter-compatibele demoapplicatie met het SparkFun Thing Plus Matter Development Board en de Simplicity Studio IDE.

Gratis download


De aangesloten kas: IoT-demonstratieproject met MQTT en Node-RED

Wilt u een complex IoT-project bouwen, zoals een systeem voor het bewaken en besturen van de kassen in een kwekerij? Dat kan met MQTT, Node-RED en een beetje knowhow. Dit project omvat taken zoals het handhaven van de binnentemperatuur en verlichtingsniveaus op vooraf bepaalde doelen, terwijl ook de luchtvochtigheid en het vochtgehalte van de grond worden bewaakt. Als deze gegevens buiten de aangegeven drempelwaarden vallen, moet een waarschuwing de kwekerijmanager onmiddellijk op de hoogte stellen – misschien via een e-mail.

Artikel downloaden

Omgevingssensoren



Hoe werken capacitieve aanraaksensoren?

Capacitieve sensoren hebben de manier waarop we met talloze producten omgaan veranderd. Ze worden vele keren per seconde geëvalueerd en elke verandering in hun capaciteit geeft de aanwezigheid van een vinger aan om een druk of draaibeweging te signaleren. Bent u nieuwsgierig hoe capacitieve aanraaksensoren werken? Elektor helpt u op weg. Dit interessante artikel onderzoekt de impact van capaciteit op schakelingen en behandelt verschillende types capacitieve sensoren. Nadat u de basisbeginselen hebt geleerd, kunt u gaan nadenken over het toevoegen van capacitieve aanraaktechnologie aan Raspberry Pi- en Arduino-gerelateerde toepassingen.

Artikel online lezen


Vochtsensoren voor besproeiingssystemen: Automatisch sproeien

Voordat u zich op vochtsensoren stort, is het aan te raden om de volgende tips met betrekking tot sensorkeuze en -integratie door te nemen. Zodra u de basisbeginselen onder de knie hebt, kunt u naadloos beginnen met het integratieproces van de sensoren met behulp van de Arduino IDE, geschikt voor boards zoals Arduino en ESP. Het bewateringssysteem dat hier wordt beschreven is gebaseerd op een ESP32 en is volledig geïntegreerd in een domoticasysteem. Een gebruiker kan het systeem handmatig inschakelen, besproeiingstijden bekijken, tijden instellen en nog veel meer.

Artikel downloaden


Zeskanaals temperatuurmonitor & logger: Meet van -240 °C tot +850 °C

Temperatuurbewaking en -registratie is een essentieel aspect van talloze industriële processen en consumententoepassingen. Dit artikel beschrijft een zeskanaals temperatuurmonitor en logger. Hoewel het project voornamelijk SMT-onderdelen gebruikt, is de assemblage van de print niet al te moeilijk. Begin met het monteren van onderdelen met twee aansluitingen, zoals weerstanden en keramische condensatoren, en ga dan verder met de grotere onderdelen. Respecteer en controleer de polariteit van gepolariseerde onderdelen zoals diodes en elektrolytische condensatoren. Zodra het board van stroom wordt voorzien, begint het met het verzenden van door komma's gescheiden waarden (CSV) in een voor mensen leesbaar ASCII-formaat.

Artikel downloaden


Ultrasone achteruitparkeerhulp met Arduino Uno

Veel nieuwe auto's zijn tegenwoordig standaard uitgerust met een achteruitrijcamera en parkeerhulp. Maar dat is niet altijd zo geweest. Nog maar een paar jaar geleden moest men upgraden naar dergelijke oplossingen of ze zelf installeren. In dit artikel beschrijft Dogan Ibrahim, lange tijd auteur van Elektor, een zelfbouwoplossing voor parkeerhulp op basis van ultrasone sensoren, gebouwd rond een Arduino Uno. De afstand tot het object voor de ultrasone sensor wordt berekend in centimeters en opgeslagen in een variabele genaamd "afstand".

Gratis download

Screenshot 2024-07-11 at 13-10-18 240002-005-94-original-elektor-article-191148-01-jpg.webp (WEBP Image 5184 × 3456 pixels) — Scaled (20%).png
Sensoren voor weerstations: Wat is de beste keuze?

Bij het bouwen van een weerstation hebt u de keuze uit ontelbare sensoren. Die moeten nauwkeurig, betrouwbaar en niet te duur zijn, en ook gemakkelijk te besturen door de microcontroller waarvoor u hebt gekozen. In dit artikel geven we een diepgaande vergelijking van enkele omgevingssensoren.

Gratis download

September 2024 Webinar

 

Elektor Webinars
Geïnteresseerd in IoT & sensoren? Wij ook! Doe mee met de ingenieurs en redacteuren van Elektor voor een webinar in september 2024. We plannen momenteel het onderwerp en het lesprogramma. Zodra we meer details hebben, plaatsen we alle informatie op de Elektor Webinar-pagina. Blijf op de hoogte!