Schakelingen en schakeling ontwerp

Laatste nieuws

Opmerkelijke schakelingen & ontwerpen



Q-Watt Audio Power Amplifier: veel vermogen met weinig vervorming

Hey audioliefhebbers! Dit analoge circuit is door het team van Elektor Lab zelf ontworpen. Het eenvoudige Q-Watt ontwerp maakt gebruik van een enkelvoudig paar transistoren in de eindtrap. Hij kan bij 4 ohm ruim 200 watt met hoge kwaliteit produceren. De opmerkelijke prestaties van dit ontwerp, zoals de uitzonderlijk lage vervorming, worden mogelijk gemaakt door het inbouwen van een gespecialiseerd audiodriver IC. De PCB bevat de volledige eindversterker, inclusief buffer condensatoren en beveiligingscircuits. Er is net genoeg ruimte op de printplaat voor de heatsink, die op IC1 gemonteerd dient te worden.

Gratis download


Kleine aan/uit-schakelaar met controle van het accu niveau: voorkomt diepontlading van de accu

Gebruik dit compacte Microchip Technology PIC MCU gebaseerde circuit om een tactiele aan/uit-schakelaar voor een accu-gevoed apparaat uit te schakelen. Het circuit voorkomt het opstarten indien de accuspanning te laag is, en het schakelt het apparaat uit wanneer de spanning onder 3,2 V daalt. De bedoeling hiervan is om de PIC10F322 microcontroller te gebruiken om een drukknop en de threshold van de accuspanning te managen door de voeding naar het apparaat in te schakelen (of niet).

Artikel downloaden


Audio-gestuurde schakelaar voor versterkers

Indien u een eindversterker rechtstreeks achter een audiobron aansluit dan is doorgaans een extra aan/uit-schakelaar nodig, wat voor wat ongemak zorgt. Een meer naadloze integratie zou zijn indien de versterker automatisch wordt ingeschakeld met de signaalbron. Dit kan worden bereikt met de compacte schakeling die in dit artikel wordt beschreven. Om de aanwezigheid van een audiosignaal te detecteren maakt het ontwerp gebruik van drie transistors. Het prototypecircuit is gebouwd op een reserve stukje perfboard, dat goed werkt maar zoals de ontwerper uitlegt, "geen schoonheidsprijs zal winnen".

Gratis download


Eenvoudige 555 tester

Het 555 timer IC staat bekend om zijn mogelijkheden, en verschijnt geregeld in diverse ontwerpen vanwege zijn grote bruikbaarheid, waardoor hij in de loop der jaren enorm populair is geworden. Ondanks de doorgaans robuuste betrouwbaarheid van de 555 is hij niet immuun voor incidentele storingen. Het navolgende ontwerp uit 1980 biedt een eenvoudige en efficiënte methode voor het testen van apparaten die mogelijk ondermaats presteren. Hoewel dit circuit niet nieuw is het een mooi voorbeeld van het soort circuit projecten dat Elektor vier decennia geleden publiceerde in de Summer Circuits editie.

Gratis download

PCB-ontwerp



Een geschiedenis van PCB reparatie

In 2021 deelde de oprichter van SparkFun, Nathan Seidle, details met ons over de "Wall of Unabashed Failure" van zijn bedrijf, wat in feite neerkomt op een muur vol met slechte PCB's. Zoals hij uitlegt vertelt elke PCB storing een ander verhaal en dient het als geheugensteun, zodat niemand dezelfde fouten opnieuw maakt. In dit artikel vertelt Seidle over PCB ontwerp, probleemoplossing en "een manoeuvre die ik nog niet eerder heb gezien of geprobeerd". De beste technici weten hoe ze van hun fouten kunnen leren.

Gratis download


Board productie in kleine aantallen

U heeft met succes een elektronische printplaat ontworpen en getest, en u staat te popelen om deze nu in kleine hoeveelheden te produceren. Maar indien u niet over de financiële draagkracht beschikt om 10.000 voorgemonteerde borden te bestellen en op te slaan voor toekomstig gebruik, welke alternatieven zijn er dan voor u beschikbaar? Saad Imtiaz (Senior Engineer, Elektor) geeft een aantal waardevolle suggesties. Naast het vergelijken van een paar opmerkelijke PCB services, behandelt hij de inkoop van componenten, gaat hij in op PCBA pooling, en geeft hij tips voor een beter PCB ontwerp.

Artikel downloaden


Tips en trucs voor printplaten

PCB en PCB ontwerptechnologie worden steeds beter. Maar het is nog steeds verstandig om te leren van tips, trucs en oplossingen uit het verleden. In dit artikel deelt ervaringsdeskundige Burkhad Kainka van Elektor enkele inzichten over het produceren van uw eigen printplaten. Hij behandelt nuttige topics zoals het bouwen van een proto-PCB, bedradingsschema's, PCB layout, print indeling, connectoren, het checken van de lay-out van het board, en meer. Zoals u zult zien zijn veel van zijn methodes bijzonder nuttig bij het ontwerpen van eenvoudige printplaten voor experimentele projecten.

Artikel downloaden
 


Uw eerste PCB: gebruik eens KiCad

Met open-source ECAD software kunt u een workflow ontwikkelen voor het maken van printplaten (PCB's). George Lydecker raakte geïnteresseerd in KiCad, omdat het gratis is en er talloze online artikelen en video's over te vinden zijn. In dit artikel gaat hij in op het maken van een schema, het maken van een PCB layout, 3D KiCad rendering, het maken van een testrun, het testen van een board, en meer.

Gratis download

Schakeling simulatie



Circuits online simuleren: circuitsimulatie toepassen

Het kan zijn dat u niet over alle benodigde componenten beschikt om een circuit dat u voor ogen heeft te realiseren. Daarnaast kan het circuit dat u wilt creëren potentieel gevaarlijke spannings- en stroomniveaus met zich meebrengen. In dergelijke scenario's kan het een idee zijn om een simulator te gebruiken om veilig te kunnen experimenteren. Simulatoren zijn volop te vinden, met platforms zoals Tinkercad Circuits (hier besproken), en gemakkelijk te gebruiken via webbrowsers. Ze simuleren niet alleen circuits, maar voeren ook Arduino-code uit, zoals in dit artikel wordt gedemonstreerd. Circuitsimulatie is nu dus maar een paar klikken verwijderd.

Artikel online lezen


Simulatie van een audio-eindversterker met TINA

Natuurlijk kunt u veel van uw ontwerpen testen door eerst de onderdelen te solderen of te breadboarden. Maar u zou ook kunnen overwegen om een simulatie uit te voeren. In dit artikel wordt beschreven hoe u TINA of TINACloud kunt gebruiken om een eenvoudige audio eindversterker beter te doorgronden, te testen en te analyseren. Bij deze aanpak is er geen risico dat er zaken als soldeerdampen of doorgebrande zekeringen gaan spelen.

Artikel downloaden


 

 



Circuitsimulatie met Micro-Cap

Het gebruik van een circuitsimulator kan u tijd besparen bij het testen van ideeën. Het is ook een handig hulpmiddel om zaken te begrijpen en te debuggen, omdat het u kan laten zien wat er in een circuit gebeurt. Dit artikel introduceert Micro-Cap, waarmee u circuits kunt tekenen en de signalen erin kunt meten terwijl u "aan knoppen draait" door de parameters te variëren. Het wordt geleverd met een uitgebreide library met component modellen, waaronder vacuümbuizen. Ontwerptools voor actieve en passieve filters zijn ingebouwd.

Gratis download


Engineering Insights: verkenning van QSPICE

In deze aflevering van Elektor Engineering Insights duikt Elektor in het onderwerp ‘circuitsimulatie’, en verkennen we de mogelijkheden van QSPICE (Simulation Program with Integrated Circuit Emphasis Performance), een door Qorvo ontwikkelde tool voor de simulatie, met nadruk op geïntegreerde schakelingen. Experts Mike Engelhardt en Pete Losee bespreken de lancering van QSPICE, wat ze hebben geleerd over circuitsimulatie, en hoe QSPICE technici kan helpen bij het ontwikkelen van SiC-gebaseerde toepassingen. Ze behandelen ook enkele demo projecten.

Artikel online lezen