Bekijk de werkplaats van John Hind, een gepensioneerde uit Gunnislake, UK, die als nevenactiviteit oude CNC-weefmachines onderhoudt. Leer hoe hij elektronica slim combineert met ambacht, zijn compacte ruimte organiseert, gereedschap hergebruikt en interessante electronicaprojecten uitvoert. John's passie zal je zeker inspireren.


Hoe zou je jouw ruimte het beste omschrijven?

John Hind: Een compacte elektronicawerkbank met alle essentiële testapparatuur bij de hand.

Hoe lang maak je al gebruik van deze werkplek en hoe vaak houd je je daar bezig met elektronica-gerelateerde projecten?

John: Ik heb mijn thuiskantoor nu zes jaar. Ik werk meestal een paar keer per week en maak voortdurend verbeteringen...

Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Testen & Meten!


Wat waren je eisen en doelen toen je deze ruimte ging inrichten?

John: Ik heb gemerkt dat testapparatuur nogal wat werkbankruimte inneemt, vooral diepte, waardoor er aan de voorzijde te weinig ruimte is voor projecten. Ik wilde dat alle essentiële apparatuur direct beschikbaar zou zijn, maar zo min mogelijk kostbare werkbankruimte in beslag zou nemen.


Wat zijn je technische interesses?

John: Microcontrollers voor domotica en machines voor ambachtslieden (weefmachines, 3D-printers, lasersnijders, vinylsnijders enz.)


Vind je het leuk om te weten te komen hoe andere technici en makers aan elektronicaprojecten werken? Kijk dan eens naar deze electronica werkplekken.

Wat voor soort apparatuur en gereedschap heb je in deze ruimte? Kun je ons vertellen hoe en waar je de apparatuur en het gereedschap opslaat?

John: Het achterpaneel bevat een 60 V / 6 A variabele DC voeding, een netvoedingsmonitor, een signaalgenerator en een digitale multimeter (toevallig gecombineerd met een Bluetooth luidspreker!). Het voedt ook een assortiment 12 V DC en USB aansluitingen die gevoed worden door een ATX voeding onder de bank. Hiervoor heb ik auto-/bootonderdelen hergebruikt. Ik heb ook een paar IKEA karretjes (waarvan één links) voor de minder vaak gebruikte apparatuur zoals hete lucht solderen en een oscilloscoop.

Workspace for electronics.

Wat beschouw je als je belangrijkste of meest gewaardeerde apparaat of gereedschap en waarom?

John: Een replica van een HP15C rekenmachine (op het karretje links), op de markt gebracht in 1982 en nooit meer verbeterd voor elektronicawerk (behalve dat de replica veel sneller is!).


Is er iets bijzonders of unieks aan je ruimte?

John: Ik heb gekozen voor ondiepe apparatuur voor paneelmontage, met omvangrijke onderdelen zoals voedingen afzonderlijk gemonteerd onder de werkbank. De DMM is de enige uitzondering: deze is gemodificeerd van een tafelmodel door de hoofdprintplaat en het voorpaneel weg te slijpen van het achterste deel met de voeding en de (willekeurige, maar verrassend goede) Bluetooth luidspreker, die ik onder de tafel heb gemonteerd. De drie platte panelen maken gebruik van een 3D-geprint chassis dat is vastgelijmd aan een lasergesneden voorpaneel van acryl. De stroomvoorziening wordt geregeld met behulp van een bi-stabiel relais onder de bank die worden aangestuurd door drukknoppen met een lage spanning (drie van de relais worden op de werkbank getest). Deze onderbenutte componenten gebruiken geen stroom, behalve tijdens een korte puls om van toestand te veranderen.


Ben je van plan iets nieuws voor je ruimte te kopen?

John: Het is op dit moment klaar!

Zou je ons iets willen vertellen over je favoriete elektronicaproject?

John: Een op Raspberry Pi-gebaseerde 3D-printercontroller waarmee de printer in de schuur op afstand kan worden bediend via een bekabelde Ethernet-verbinding. Alle gebruikersinterfaces maken gebruik van webtechnologieën en Docker Containers. Sensoren zijn aangesloten op de Pi met behulp van een I2C-bus en geprogrammeerd in Circuit Python.


Werk je momenteel aan elektronicaprojecten of een programmeerproject?

John: Ik bouw mijn eigen computeronderdelen. Onlangs heb ik een ortholineair 12×4 toetsenbord afgemaakt met mijn eigen layoutontwerp gecodeerd in Python. Het ontwerpen van een behuizing die is opgebouwd uit computermaterialen en is ontworpen in CAD met een perfecte kubusvormige lay-out met alle bedrading volledig in het systeem verwerkt.


Heb je een droomproject of iets wat je graag zou willen aanpakken?

John: Ik zou graag het ontwerp van de HP15C rekenmachine naar het nieuwe millennium willen brengen met een groter en volledig grafisch display. Ik ben nog steeds op zoek naar een LCD-scherm in letterbox-formaat, monochroom, met een hoge resolutie, omdat ik graag het voordeel van laag energieverbruik zou willen behouden. Om te kunnen passen in het iconische ontwerp van de HP Voyager serie (waartoe ook de 15C behoort) moet het scherm ongeveer 120 mm breed en 20 mm hoog zijn. Tot nu toe is het nog niet gelukt om zoiets te vinden, dus het project staat in de wacht of zal alleen virtueel moeten zijn!


Heb je advies, tips of aanwijzingen voor andere technici of makers die erover denken om een werkruimte in te richten?

John: Met alle online winkels, ook rechtstreeks uit China, is er veel mooie nieuwe apparatuur verkrijgbaar tegen goede prijzen. Denk aan hergebruik van spullen zoals auto-onderdelen en IKEA keukentrolleys. Testapparatuur op trolleys is een geweldig idee om te voorkomen dat kleine werkbanken vol komen te staan! Laat altijd ruimte over om iets nieuws te maken!

Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Workspace!

Laat je elektronica werkruimte zien!

Wil je details over je werkruimte delen met Elektors wereldwijde gemeenschap van technici, studenten en makers? Neem een paar minuten de tijd om dit formulier in te vullen zodat onze redacteuren contact met je kunnen opnemen!


Vertaling: Hans Adams