Een werkplek voor DHZ projecten en studiemateriaal
op
Ook na veertig jaar bij Siemens blijft het enthousiasme voor elektronica van Ruud van der Meer nog aanstekelijk. We spreken hem over zijn achtergrond, zijn interesses en zijn werkplek voor Doe-Het-Zelf elektronica.
De elektrotechnicus
Na het voltooien van een beroepsopleiding gevolgd door een cursus in meet- en regeltechniek en een specialistische opleiding als elektrotechnicus vond Ruud in 1970 een baan bij de afdeling meet- en regelapparatuur, meetinstrumenten en kalibratie bij Siemens. In zijn eigen woorden:
“Er deden zich genoeg kansen voor. In korte tijd ontwikkelde ik allerlei projecten waaronder LED displays, P-I besturingen en signaaltransducers, en door testapparatuur en testsystemen te ontwikkelen kon ik veel werkprocessen verbeteren. Na een aantal jaren werd ik groepsleider en samen met de Siemens Hobby Club hebben we toen ons eigen PC systeem ontwikkeld: de SUMO80.”
Ruud merkte al snel dat sommige mensen wel wat hulp konden gebruiken bij het vinden van hun weg met nieuwe technologieën en daarom ging hij interne opleidingen verzorgen bij Siemens, maar ook bij het regionale opleidingscentrum, op het gebied van elektrotechniek en elektronica, digitale technieken, communicatietechnologie en mechatronica.
“Op zeker moment was ik op zoek naar een nieuwe uitdaging en die kwam toen mij gevraagd werd om hoofd van de afdeling beroepsopleidingen bij Siemens te worden. Op dat moment volgden ongeveer zestig studenten de opleiding elektrotechnicus. Een van mijn taken (naast het theoriedeel van het programma) was zorgdragen voor de instroom van nieuwe mensen in het bedrijf, waar dat aantal al jaren terugliep. Dat deed ik onder andere door de opleiding uit te breiden met elektronica, PLC- en communicatietechnologie, maar ook mechatronica in het laatste jaar, in samenwerking met docenten van de TU Delft.”
Het Siemens bedrijfsopleidingscentrum werd in 2005 opgeheven waardoor Ruud een ander werkterrein moest zoeken (maar nog steeds bij Siemens). Uiteindelijk vond hij zijn nieuwe plek in de afdeling die verantwoordelijk was voor gebouwautomatisering en brandbeveiliging. “Om een lang verhaal kort te maken leek het daar op het gebied van werkprocessen op het stenen tijdperk, maar na een tijd wist ik de afdeling behoorlijk te stroomlijnen. Daarna ging ik in 2016 met pensioen.
” Het was weer tijd voor iets anders. Ruud werd de eerste energiecoach van de gemeente Kaag en Braassem en heeft inmiddels talloze aanbevelingen op het gebied van duurzaamheid gedaan. Deels daardoor heeft hij vele op Arduino gebaseerde huisautomatiseringssystemen ontwikkeld. “Nadat ik een aantal Arduino presentatie had gegeven voor de Hobby Computer Club, werd ik gevraagd om dat ook te doen voor het Volksuniversiteit Leiderdorp (LVU) die zes jaar daarvoor was opgestart. Daarna heb ik ook nog Arduino opleidingen gegeven bij het volwassenenonderwijs in Alphen aan de Rijn, Lisse en Hillegom. Inmiddels hebben we een grote groep enthousiastelingen verzameld en organiseren we maandelijks een Arduino café en jaarlijks de Wereld Arduino Dag. Er is ook veel interesse in de elektronica soldeercursus. Er wordt nog maar weinig elektronica gebouwd, ondanks het feit dat dat met Arduino zo gemakkelijk is.”
Een DHZ Elektronicawerkplaats
Ruud heeft veel lesmateriaal ontwikkeld voor alle cursussen en workshops (schema’s, printplaten en software). Het meeste hiervan heeft hij ontwikkeld in zijn werkplaats (net als diverse dingen voor Siemens in de begintijd). Figuur 1 geeft een indruk van zijn thuiswerkplek.
“Ik heb mijn eigen thuis-lab (of in elk geval een hobbykamer) sinds 1965. Op de foto zie je de kamer die ik in gebruik heb sinds 2005. Het PC deel links, elektronica en meten in het midden en mechanisch werk aan de rechterkant. Daar heb ik bijvoorbeeld ik mijn mechanische schoonmaakrobot ontwikkeld als praktische oefening in mechatronica (Figuur 2). Ik heb veel test- en meetapparatuur zelf ontwikkeld. Helaas heb ik mijn zelfgebouwde buizen-oscilloscoop niet meer, maar veel van deze ontwerpen zijn nog steeds in gebruik en zijn ook wel nagebouwd door collega’s."
"Figuur 3 geeft een indruk. Een van mijn recente projecten is gebaseerd op de zelfbouw rekenmachine van KKmoon die, naar mijn mening, in zijn originele vorm te weinig mogelijkheden heeft en moeilijk te (her)programmeren is. Maar het is wel een mooi ontwerp, dus heb ik een er een nieuwe binnenkant voor ontworpen, uiteraard gebaseerd op Arduino. We bouwen momenteel met een groep Arduino studenten een aantal van deze zelfbouw rekenmachines. De functies van de rekenmachine (naast de standaard rekenmogelijkheden) zijn gericht op mensen die regelmatig programmeren of zich op andere technische vlakken bezighouden. In Figuur 4 zijn de buitenkant en een deel van de binnenkant te zien.”
Deze Arduino Multicalculator zal in detail worden beschreven in een van de komende uitgaven van Elektor magazine.
Opmerking van de redactie: Vertaald door Kenneth Cox. Artikel 230035-01 verschijnt in Elektor July/August 2023.
Discussie (0 opmerking(en))