Engineering met een beperkt budget: Een elektronicawerkruimte voor audio, vintage restauraties en meer
03 januari 2024
op
op
Maak kennis met Keri Szafir, een elektronica-ingenieur uit Gdańsk, Polen, en ontdek haar unieke elektronicawerkruimte, waar ze haar passie voor audio, vintage restauraties, en creatieve oplossingen uitoefent. De ruimte bewijst dat innovatie niet altijd een hoog prijskaartje hoeft te hebben!
Wat doe je voor werk?Keri Szafir: Ik ben elektrotechnisch ingenieur op de R&D-afdeling van een bedrijf dat laadstations voor elektrische auto's fabriceert en sta al sinds de jaren 2000 aan het hoofd van mijn lab! Ik bouw, repareer, herstel, modificeer en reverse-engineer elektronische apparaten, voornamelijk vintage spul. Soms maak ik er YouTube-video's over als ik ze interessant genoeg vind om aan de wereld te laten zien.
Hoe zou je je elektronicawerkplek het beste omschrijven?
Keri: Het is mijn eigen laboratorium voor allerlei soorten elektrisch en elektronisch werk, ik doe het allemaal met een budget dat kleiner is dan de kosten van de veters van Ethel Granger en ik beheer mijn kleine YouTube channel. Het is ook een klein museum van vintage elektronica en een luisterruimte.
Keri: Het is in een vrij grote (6 × 5 m) kamer van een appartement in een huurhuis, op de vijfde verdieping, wat logistiek gezien een uitdaging is. Het heeft ramen op het dak en is over het algemeen licht en ruim. Omdat het zich in een huurhuis bevindt, is het een hoge ruimte met veel ruimte aan de muren voor posters, tentoonstellingen, enz.
Hoelang heb je deze ruimte al?
Keri: Mijn huidige lab bestaat nu 3,5 jaar; daarvoor had ik een gedeelde werkplaats in het Book Art Museum, een werkplaats in mijn kamer toen ik bij mijn ouders woonde en een werkplaats in een piepkleine kelder daar. Het is meer dan 30 jaar geleden dat ik als kind met doe-het-zelfdingen begon - en de gedachte om een zaak/lab te sluiten en de spullen weg te doen is nooit bij me opgekomen. Het groeide met me mee en zal blijven groeien tot de dag dat ik sterf.
Vind je het leuk om te leren over waar andere ingenieurs en makers werken aan elektronicaprojecten? Kijk dan eens naar deze elektronicawerkplekken.
Wat waren je belangrijkste eisen en doelen toen je je werkruimte ontwierp?
Keri: Zo goed mogelijk gebruik maken van de materialen en de ruimte die ik had, werken rond de beperkingen van een schuin plafond en (alweer) een budget dat krapper was dan kosten van de veters van Ethel Granger.
Vertel ons over je technische interesses. Aan wat voor soort projecten werk je in je elektronicawerkruimte?
Keri: Voornamelijk audio-elektronica (vacuümbuisversterkers, zowel hifi- als gitaarversterkers), vintage restauraties, domotica en iets cools doen met antieke technologieën zoals elektromechanische apparaten of VFD-buizen. Ik wil heel graag aan de slag met vintage computers en telefoonschakelapparatuur. Ik heb een aantal inspiraties voor werk en leven, de belangrijkste is Fran Blanche (ik zou dit niet schrijven zonder het Elektor interview met haar!), CuriousMarc, Usagi Electric, EEVBlog of Look Mum No Computer! Ik was gefascineerd door vacuümbuis technologie en elektronica uit de Koude Oorlog in de vroege jaren 2000 dankzij de Fallout postapocalyptische computer role-playing game series, die mijn esthetiek en kijk op het leven bepaalde. Het zette een richting voor me uit, maakte me nieuwsgierig naar oude elektronica en ging steeds dieper.
Welke gereedschappen en apparatuur heb je in je werkruimte?
Keri: Een Tek468 analoge scope met een optionele DSO-module, een goedkope Uni-T DMM, mijn vertrouwde oude Solomon soldeerstation, een door Keritech ontworpen en gebouwde plaat- plus gloeidraadvoeding en een automatische vacuümbuistester die ik heb gebouwd rond een project uit een Pools elektronicatijdschrift. Ook een mooie verzameling oude Poolse testapparatuur, waarvan ik sommige gebruik en andere bewaar als tentoonstellingsmateriaal. Hieronder vallen twee V640 analoge meters, wat andere meters, een Meratronik E316 RLC-brug en een Zopan PO-25A sinusgenerator die ik kreeg van het natuurkundelokaal toen ik op de middelbare school zat, en nog wat andere stukken. Ik heb ook een aantal analoge scopes, een Hameg HM204 die mijn dagelijkse bestuurder was voor de Tek, een Sovjet S1-64 met een belachelijk klein scherm en een Sovjet S1-112A die ik gebruik voor veldreparaties. Ik heb ook wat oude lineaire voedingen.
Keri: Tek468 en de Keritech buizentester, absoluut! Ik ben hier het meisje met een vacuüm buizentester.
Is er iets speciaals of unieks aan je werkplek?
Keri: Het is het nemen van kleine stapjes en constant op je hoede zijn; omdat ik Keritech heb gerund met een belachelijk laag inkomen; ik moest het doen met alles wat ik had of gratis kon krijgen. Veel kleine innovaties zoals het opbergen van mijn draden op haspels onder de werkbank met plastic buizen die door het oppervlak gaan, zodat ik de draad eruit kan trekken wanneer ik hem nodig heb; het gebruik van glazen potten die onder planken zijn bevestigd voor het opbergen van hardware; een werkbank met een geïntegreerde dimlamptester; een centrale 12VDC-voeding en een distributiepaneel met schakelaars en zekeringen; een kleine, stille luchtcompressor die ik heb gemaakt van een koelkastcompressor en een 5 liter luchttank; een gereedschapspaneel met contouren voor elk gereedschap; een bakplaatlade onder de werkbank voor het gereedschap dat ik elke dag gebruik; een plank in een bankschroef om altijd een laptop bij de hand te hebben zonder ruimte in te nemen; schakelaars voor labverlichting op de werkbank.
Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Workspace! Ben je iets nieuws van plan voor je elektronicawerkplek? Misschien wat nieuwe apparatuur of gereedschap? Of ga je misschien een nieuwe werkbank bouwen?
Keri: Ik ben in voor een verhuizing naar een andere plaats. Het wordt een complete chaos. Veel dingen zullen veranderen, veel oude gewoontes zullen moeten verdwijnen, wat moeilijk voor me zal zijn, omdat ik in het autismespectrum zit. Wat apparatuur betreft, zal ik een Fluke 179 of iets dergelijks aanschaffen, en waarschijnlijk wat vintage testapparatuur zoals frequentietellers met Nixie-displays.
Keri: Het is waarschijnlijk de rpi2caster — een Raspberry Pi-based controller voor een Monotype compositie caster, een machine uitgevonden in de jaren 1890 die pneumatische bediening gebruikte voor het selecteren van letters. Zo leerde ik Raspberry kennen in 2014 (mijn eerste prototype was gebaseerd op mod B rev 1); ik was erg nieuwsgierig naar dat platform, nadat ik twee jaar GNU/Linux had gebruikt. Ik heb heel veel nieuwe dingen geleerd, waaronder I2C-communicatie en MCP23017 GPIO expanders, Python en C programmeren. Het was belangrijk om er zeker van te zijn dat de elektronica en software werkten voordat we ons vastlegden op de aanschaf van het duurste onderdeel van het project (4 blokken van 8 magneetventielen in een compacte vormfactor, die een beetje lijkt op een stappenmotor), maar nadat we dat hadden gedaan, gaf ik een demonstratie van het casten van "Hello World!" op een computergestuurde Monotype caster tijdens de Long Night of the Museums in 2015. Iedereen werd er gek van! Later, bij Keritech, heb ik veel andere projecten gedaan, zoals het reverse-engineeren van een Poolse digitale vertraging uit 1986, het restaureren van een IBM Wheelwriter 6 of een Lell PSR-drummachine die in de USSR werd gemaakt; binnenkort ga ik werken aan het repareren van een elektronische rekenmachine van DDR-makelij, Soemtron 220 genaamd. Het zit vol met Nixiebuizen en germaniumtransistors - het werkt allemaal op DTL met magnetisch geheugen.
Werk je momenteel aan een elektronicaproject?
Keri: Ik werk aan een heleboel projecten, sommige zijn voor mijn plezier en technische uitdagingen, en andere zijn reparaties en vintage restauraties. Er zijn werkprojecten die ik om vertrouwelijke redenen niet kan delen, maar ze zijn een enorme kans om nieuwe dingen te leren. Het volstaat te zeggen dat ik nog nooit gehoord had van impedantiecontrole, delay matching of via stitching voordat ik deze baan aannam - ik had ook nog nooit Altium Designer gebruikt. Ik leer snel, pik elke dag nieuwe vaardigheden en kennis op en dat waardeer ik enorm. Werken in een uitstekend en behulpzaam team is een enorme kans voor professionele groei.
Heb je een droomproject of iets wat je graag zou willen aanpakken?
Keri: Een groot mainframe restaureren, zoals een Odra 1305 computer, een YouTube-serie maken op CuriousMarc of Usagi Electric manier. Professioneel gezien is mijn grote droom het ontwerpen en bouwen van elektronica voor ruimtevaarttoepassingen, zowel systemen op de grond als in het echte werk. Een nog onrealistischere droom is astronaut worden - niet met mijn gezondheid, haha!
Heb je advies, tips of aanmoedigingen voor andere ingenieurs of makers die bezig zijn met hun eigen elektronicawerkplek?
Keri: Laat je niet afschrikken als je al die YouTubers ziet met fancy-schmancy spullen die kilobucks kosten (en megabucks zouden kosten als ze nieuw waren). Het hoeft niet duur te zijn. Ga op zoek naar tweedehands spullen en sta open voor hergebruik van afval op creatieve manieren. Sommige van de beste spullen die ik heb, heb ik gratis gekregen, dus let goed op de mogelijkheden. Stel prioriteiten. Begin met handgereedschap, een soldeerstation, een voeding die past bij de projecten waaraan je gaat werken en een multimeter, breid dit uit met een scoop, generator(s) en andere testapparatuur. Sta open voor het gebruik van analoge spullen - het vergt wat denkwerk en de bereidheid om het te leren, maar het is veel intuïtiever om tussen apparaten te schakelen dan digitaal ... plus je kunt het gevoel van knoppen en toetsen waarderen.
Show off Your Electronics Workspace!
Wil je details over je werkplek delen met Elektor's wereldwijde community van ingenieurs, studenten en makers? Neem een paar minuten de tijd om dit formulier in te vullen zodat onze redacteuren contact met je kunnen opnemen!Read full article
Hide full article
Discussie (0 opmerking(en))