Tijdens het ontwerpen van een PCB is het eerste waar men aan denkt natuurlijk de elektrische functionaliteit. De PCB moet echter zo vroeg mogelijk in het ontwerpproces worden geconstrueerd en voorzien van componenten. De meeste kosten voor serieproductie worden namelijk bepaald tijdens de prototypefase.

De lay-out van een PCB en welke componenten worden gebruikt, bepalen mede de productiekosten en betrouwbaarheid van de hardware. Daarom is het belangrijk om een kostengeoptimaliseerd prototype te hebben, omdat men dit gemakkelijk kan uitbreiden naar serieproductie en zo het lanceren van het product op de markt versneld.

Ontwerpers zouden er veel baat bij hebben als ze rekening hielden met de realiteit van PCB-productie en assemblage. Het productieproces van een PCB is zeer complex en technisch veeleisend omdat het bestaat uit verschillende materialen en processtappen met onvermijdelijke productietoleranties. Een ervaren PCB-fabrikant weet hoe hij deze invloedrijke factoren kan beheersen en zijn proces kan optimaliseren. Desondanks zijn industriële toleranties realiteit en onvermijdelijk.
 
Hoe maak je Design for Manufacturing eenvoudig
De Eurocircuits Visualizer is een handig tool om ontwerpparameters te valideren of om meer kosteneffectieve opties te vinden.

Een ontwerp van industriële kwaliteit, in één keer goed

Bij het ontwerpen van foutloze en betrouwbare PCB's helpt kennis van de productieprocessen en hun toleranties. Eurocircuits heeft zijn productie-ervaring gebundeld in hun online engineering platform Visualizer. De Visualizer is een krachtig hulpmiddel voor ontwerpbeoordeling en verificatie. Visualizer is gratis 24/7 beschikbaar in zes talen, en is ook een gebruiksvriendelijke online bestel- en prijscalculator. Het platform is in 2020 volledig herzien en verder verbeterd.

Interactieve DFM-tools voor PCB-productie en -assemblage zijn geïntegreerd in de Visualizer om te controleren of de ontwerpgegevens volledig zijn, om kritieke punten in het ontwerp te weergeven en om concrete suggesties te geven om ontwerpfouten te corrigeren. Het doel is altijd om oplossingen voor te stellen voor alternatieve onderdelen of ontwerpwijzigingen om tot een ontwerp te komen dat geschikt is voor productie.

De Visualizer werkt met meer dan 700 regels om de geselecteerde parameter te valideren en heeft ruim 1.000 voorgedefinieerde build-ups voor verschillende PCB-types. PCB-ontwerpers gebruiken de Visualizer ook om de gegevens voor het assembleren van de PCB te valideren. Voor dit doel kan de ontwerper de BOM en CPL uploaden en de data valideren. Het centrale element is de Eurocircuits database met meer dan 400.000 elektronische componenten.

De PCB en assemblage worden virtueel geproduceerd alvorens de bestelling te plaatsen. Dit helpt ontwerpers bij het valideren van hun ontwerp dat in één keer goed is voor productie - een gevalideerde componentenlijst en componentplaatsing voor assemblage samen met een 3D-visualisatie van de assemblage. Het valideren van de gegevens/het ontwerp verkort de ontwikkelingstijden en maakt het mogelijk om prototypes optimaal uit te breiden naar serieproductie bij elke fabrikant.

Klik op de onderstaande link om alle Visualizer-functies en gebruikershandleidingen te bekijken.
https://www.eurocircuits.com/ec-smart-tools-user-guides/
 
Bezoek Eurocircuits in stand 9D085 tijdens de WoTS 2024 in Jaarbeurs Utrecht van 24 t/m 27 september.