Intel Corp., een bedrijf dat voor grote uitdagingen staat in de halfgeleiderindustrie, heeft in het tweede kwartaal van 2024 zijn participatie van 1,18 miljoen aandelen in processor IP-licentiegever Arm Holdings verkocht. Volgens een rapport van Peter Clarke van EENewsEurope heeft de zet Intel waarschijnlijk ongeveer 146,7 miljoen dollar opgeleverd, gebaseerd op de gemiddelde handelsprijs van Arm-aandelen tussen april en juni.

De verkoop komt op het moment dat Intel verschillende maatregelen doorvoert om zijn financiële problemen aan te pakken. Het bedrijf kondigde onlangs plannen aan om 15.000 banen te schrappen, of ongeveer 15% van het personeelsbestand, samen met het reduceren van kapitaaluitgaven en het opschorten van het dividend. Deze beslissingen volgden op de publicatie van zorgwekkende financiële resultaten voor het tweede kwartaal van 2024.

Ondanks deze tegenslagen lijkt Intel vast te houden aan zijn ambitieuze "five-nodes-in-four-years" roadmap, die volgens Intel bijna is voltooid, meldt Clarke. Het valt nog te bezien of deze agressieve technologische push genoeg zal zijn om het tij van de chipmaker te doen keren.

Daarentegen blijven chipbedrijven zonder eigen productiefaciliteiten zoals Nvidia en AMD het goed doen in de huidige markt. Deze bedrijven vertrouwen op TSMC voor de productie van hun geavanceerde AI-processors voor datacenters.

Eind juni 2024 had Intel naar eigen zeggen ongeveer $ 11,29 miljard aan cash en cashequivalenten, maar dit wordt overschaduwd door de ongeveer $ 32 miljard aan verplichtingen.

Intel zakte naar de derde plaats onder chipbedrijven in het eerste kwartaal van 2024, meldde Clarke begin juli.

"In het eerste kwartaal van 2024 nam Samsung de toppositie in dankzij de terugkerende vraag naar geheugenchips, vooral voor DDR5 dat wordt gebruikt in datacenters voor generatieve AI-configuraties," merkte hij op. "Nvidia werd door Counterpoint op de tweede plaats gezet, na opnieuw een kwartaal van fenomenale omzetgroei (zie Nvidia blijft omzet jaar op jaar verviervoudigen). Nvidia's succes is gebaseerd op zijn dominantie van de GPU-voor-AI-chipmarkt en de verspreiding van generatieve AI die een verkoopgolf in het datacentersegment veroorzaakt."
 
Noot van de redactie: Onze collega Peter Clarke berichtte hier voor het eerst over in EENews Europe, een publicatie in het Elektor-netwerk.
Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Embedded & AI!