In de embedded arena is de Raspberry Pi Pico serie al sinds 2021 een opvallende verschijning vanwege de balans tussen prestaties, kosten en veelzijdigheid. Nu heeft Raspberry Pi de lat hoger gelegd met de release van de Raspberry Pi Pico 2. Dit nieuwe model belooft aanzienlijke verbeteringen die zowel hobbyisten als professionele ontwikkelaars enthousiast zullen maken.

Wat is er nieuw aan de Raspberry Pi Pico 2?



De Raspberry Pi Pico 2 is gebaseerd op de gloednieuwe RP2350A microcontroller, die een reeks verbeteringen met zich meebrengt. Laten we zowel het nieuwe board met het oude vergelijken, als het nieuwe RP2350 silicium met dat van de RP2040.
 

De Boards: Raspberry Pi Pico 2 vs Raspberry Pi Pico

 
  • Hogere kloksnelheid: De Pico 2 heeft een systeemkloksnelheid van 150 MHz, vergeleken met 133 MHz van de originele Pico. Deze verhoging alleen al zorgt voor een incrementele boost in prestaties voor rekenintensieve taken.
  • Meer flashgeheugen: De Pico 2 heeft 4 MB QSPI-flashgeheugen aan boord, een verdubbeling tegenover de 2 MB van de originele Pico. Deze uitbreiding maakt grotere en complexere toepassingen mogelijk.
  • Verbeterde interfacing: Hoewel beide boards 26 multifunctionele GPIO-pinnen hebben, biedt de Pico 2 extra mogelijkheden zoals nu 4 ADC-pinnen en een verbeterde USB 1.1-controller met extra beveiligingsfuncties voor randapparatuur- en geheugenbescherming.
  • Verbeterde energie-efficiëntie: De nieuwe Pico 2 is ontworpen om energiezuiniger te zijn, waardoor hij beter geschikt is voor projecten die op batterijen werken.
  • Compatibiliteit: Ondanks deze upgrades blijft de Pico 2 compatibel met het hardware- en software-ecosysteem van de originele Pico, waardoor gebruikers een naadloze overgang hebben. Deze compatibiliteit zal zeker een kleine klacht oproepen bij bepaalde gebruikers: "Waarom geen USB-C?" Het komt erop neer of men 100% mechanische compatibiliteit wil of niet.
 
De Raspberry Pi Pico 2 heeft dezelfde vormfactor en aansluitingen als het origineel.
  Raspberry Pi Pico Raspberry Pi Pico 2
Systeemkloksnelheid 133 MHz 150 MHz
Flashgeheugen aan boord 2 MB QSPI 4 MB QSPI
GPIO-Pinnen 26 26 (geschikt voor 4 × ADC)
USB USB 1.1 met ondersteuning voor hosts en apparaten Verbeterde USB 1.1 met ondersteuning voor hosts en apparaten (nog steeds dezelfde oude Micro USB-connector)
Energie-efficiëntie Standaard Verbeterd

De chips: RP2350 versus RP2040

Het hart van deze boards wordt gevormd door hun respectievelijke microcontrollerchips, de RP2040 en de nieuwe RP2350, die elk unieke functies en verbeteringen bieden:

  • Kernarchitectuur: De RP2040 heeft dual Arm Cortex-M0+ kernen, terwijl de RP2350 de keuze biedt tussen dual Arm Cortex-M33 of dual RISC-V Hazard3 kernen. Men zou kunnen denken dat dit betekent dat men de juiste hardwareversie moet selecteren, maar in feite wordt de selectie gedaan in de software tijdens de ontwikkelingsfase. Dit geeft de RP2350 een aanzienlijke voorsprong op het gebied van rekenkracht en flexibiliteit.
  • Kloksnelheid: De RP2040 werkt op een maximale kloksnelheid van 133 MHz, terwijl de RP2350 kan werken op 150 MHz, wat betere prestaties biedt voor veeleisende taken.
  • Geheugen: De RP2040 heeft 264 KB SRAM op de chip, terwijl dit bij de RP2350 520 KB is. De grotere geheugencapaciteit maakt complexere toepassingen en betere multitasking-mogelijkheden mogelijk.
  • Beveiliging: Een van de belangrijkste verbeteringen in de RP2350 is de uitgebreide beveiligingsarchitectuur, die Arm TrustZone, signed boot, 8 KB antifuse OTP voor sleutelopslag, SHA-256 versnelling en snelle glitch detectoren omvat. Deze eigenschappen zorgen voor een robuust beveiligingsraamwerk, dat niet aanwezig is in de RP2040.
  • Interface voor randapparatuur: De RP2040 biedt ondersteuning voor twee UART's, twee SPI-controllers, twee I²C-controllers, ADC, PWM en USB 1.1. De RP2350 breidt deze mogelijkheden uit met extra PIO-statusmachines, meer GPIO-pinnen (tot 48) en een verbeterde energie-efficiëntie door een switch-mode DC-DC converter.
 
  RP2040 RP2350
Kernarchitectuur Dual Arm Cortex-M0+ Dual Arm Cortex-M33 or Dual RISC-V Hazard3
(selecteerbaar tijdens ontwikkeling)

Maximale
kloksnelheid

133 MHz 150 MHz
On-chip SRAM 264 KB 520 KB
Beveiliging Basis beveiligingsfuncties Arm TrustZone, signed boot, SHA-256, TRNG, glitch-detectoren
Randapparatuur 2× UART, 2× SPI, 2× I²C, ADC, PWM, USB 1.1 Verbeterde randapparatuur, extra PIO-statusmachines, meer GPIO-pinnen, verbeterde energie-efficiëntie
 

Beschikbaarheid

De Raspberry Pi Pico 2 is nu verkrijgbaar voor preorder in de Elektor Store!
 

De Raspberry Pi Pico 2 is een geweldige aanvulling op het Pico-segment en biedt verbeterde prestaties, meer veiligheid en veelzijdige interfacing, terwijl de betaalbaarheid waar de Pico-serie bekend om staat behouden blijft. Het is een uitstekende keuze voor iedereen die zijn projecten naar een hoger niveau wil tillen.

Zoals altijd willen we weten wat u hiermee gaat doen! Laat het ons weten in de reacties hieronder.

Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Raspberry Pi!