Artikel
frituurthermometer
elektuur juli/augustus 1986 127frituurthermometer Gefrituurde gerechten mogen zich nog altijd in een grote populariteit 1 verheugen, maar het valt wel op met hoeveel nonchalance de bereiding wordt opgevat: gooi d"r voor mij nog maar eÌeÌn in "t vet! Wat voor een vet, niet welke temperatuur en hoe lang? Met name die temperatuur is erg kri- tisch: te laag leidt tot een lange bak- tijd, resulterend in de spreekwoor- delijke vette hap. Bij een te hoge tem- peratuur kan, mede door de aanwe- zigheid van water dat met het te frituren produkt in het vet terecht komt, het zeer giftige acroleïne ont- staan. Bovendien doet de verbran- ding van restdeeltjes in het frituurvet de kwaliteit ook geen goed. Friteuses hebben altijd een ther- mostaat, soms zelfs met digitale uitle- zing voor de temperatuur. Deze schakeling is veeleer bedoeld voor de grote groep ambachtelijk hand- gestookte ketels. Juist omdat dit in feite open-loop-regelsystemen zijn, is een beetje feedback in de vorm van deze f...
Discussie (0 opmerking(en))