Professor Oßmann´s mysterie 5

Het gebruik van een meetkop bij metingen met de oscilloscoop is dagelijkse praktijk. Meestal wordt gebruik gemaakt van een omschakelbare meetkop 10:1/1:1 (zie figuur 1).
In de stand 1:1 wordt gemeten met een ingangsimpedantie van 1 MW. Het signaal wordt dan onverzwakt doorgegeven aan de ingang van de oscilloscoop (de schakelaar in figuur 2 is dan gesloten). In de stand 10:1 wordt de te onderzoeken schakeling minder belast (de schakelaar in figuur 2 is dan geopend).
Het beeld op het scherm van de scoop wordt in de stand 10:1 een factor 10 kleiner, omdat het signaal door de meetkop met een factor 10 verzwakt wordt. De instelbare condensator zorgt ervoor dat de verzwakkingsfactor over een breed frequentiebereik inderdaad 10:1 is. Het lijkt allemaal heel simpel, maar wat te denken van de schakeling in figuur 3?
Dit is een MEMBER ONLY artikel. Je hebt een abonnement nodig om dit artikel te kunnen lezen.
- Toegang tot Elektor-archief en 5.000+ Gerber-files
- Ontvang to 8 magazines per jaar (digitaal en/of op papier)
- 10% korting in de Elektor-store
Beschikbaar vanaf € 4,95 per maand.
Wat is Members Only
Elektor zet zich in om hoogwaardige inhoud op het gebied van elektronica te bieden, waarmee tienduizenden betalende leden worden bediend. In het kader van deze inzet heeft Elektor de initiatief Premium gelanceerd, dat exclusieve online-artikelen voor leden aanbiedt, soms zelfs voordat ze in het magazine verschijnen.
Elke dag kunnen leden toegang krijgen tot diepgaande artikelen die het beste van Elektors premium-inhoud presenteren.
Dit initiatief heeft als doel leden te belonen met een vroegtijdige toegang. Zodra u bent ingelogd, kunt u moeiteloos genieten van deze exclusieve inhoud en deelnemen aan discussies over de voorgestelde projecten.
Terwijl Premium de beschikbare bronnen uitbreidt, zal Elektor blijven zorgen voor een overvloed aan gratis informatie.
Word vandaag nog lid van de Elektor-community om te profiteren van Premium en andere voordelen!
Discussie (0 opmerking(en))